Isolatie

Qatar mag weer meedoen met zijn buren

Gezanten van de Golfstaten kwamen dinsdag bijeen voor de  41ste top van de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten. Beeld AFP
Gezanten van de Golfstaten kwamen dinsdag bijeen voor de 41ste top van de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten.Beeld AFP

Met het ondertekenen van een verdrag dinsdag verzoenden Saudi-Arabië, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten en Egypte zich weer met Qatar. Zo komt een boycot van de Golfstaat, die ruim drie jaar duurde, ten einde.

Isabel Bolle

Met een grote omhelzing verwelkomde de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman maandag de emir van Qatar, sheikh Tamim bin Hamed al-Thani. De emir kwam per vliegtuig aan bij een top van de Gulf Cooperation Council (GCC), het politieke en economische bondgenootschap van de Golfstaten. De ontmoeting was tot in de puntjes georkestreerd, en symboliseert het einde van Qatars isolatie.

Qatar ligt namelijk al jarenlang in de clinch met zijn buren. Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Egypte beschuldigden het land in 2017 van het steunen van terroristische organisaties - met name de Moslimbroederschap - en het onderhouden van warme banden met Iran.

De landen verbraken alle diplomatieke en handelsbanden met Qatar. De lucht-, zee- en landsgrenzen werden ook dichtgegooid, waardoor vliegtuigen van Qatar Airways vaak met een omweg naar hun bestemming moesten vliegen.

Voor niemand een succes

De vier landen stelden een lijst met dertien eisen op die Qatar moest inwilligen voordat de boycot zou worden opgeheven. Zo moest de zender Al-Jazeera uit de lucht worden gehaald, alle banden met de Moslimbroederschap worden verbroken en de warme verhouding met Iran een standje lager. Maar Qatar weigerde: volgens de minister van buitenlandse zaken Abdul Rahman al Thani was deze lijst een manier om “te eisen dat we onze eigen soevereiniteit opgeven”.

Hoewel de boycot maar liefst drieënhalf jaar heeft geduurd, behaalde die zijn doel niet. Qatar leed er economisch onder, maar de rijke gas- en oliestaat leerde daardoor ook meer zelfvoorzienend te zijn. En het isolement zorgde er ook voor dat het de banden met Turkije en Iran juist verder aanhaalde, precies wat Saudi-Arabië en de andere landen wilden voorkomen. Het lijkt erop dat alle landen tot de conclusie zijn gekomen dat de boycot geen zin meer heeft. De GCC-top van dinsdag stond dan ook volledig in het teken van verzoening met Qatar, wat werd onderstreept met het tekenen van een ‘solidariteits- en stabiliteitsverdrag’.

WK voetbal

De verkiezingen in de Verenigde Staten zullen ook hun effect hebben gehad. President Trump was altijd uitgesproken in zijn steun voor de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, maar met het aankomende presidentschap van de meer kritische Biden zal de relatie tussen de twee landen waarschijnlijk stroever verlopen. Het opheffen van de boycot is voor Bin Salman een kans om zich van zijn beste kant te laten zien en Saudi-Arabië te positioneren als mogelijke bondgenoot in de regio. Qatar, dat volgend jaar gastland is van het WK voetbal, heeft er ook baat bij dat het met de organisatie van het toernooi niet gehinderd wordt door de boycot.

Lees ook:

Na een boycot van een jaar voelt Qatar zich kiplekker

De gasstaat Qatar overleefde de ruzie met drie Golfstaten en Egypte. Nieuwe vrienden en stevige financiële reserves voorkwamen dat het land door de sancties in een crisis werd gestort.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden