India

Protesten in India gaan onverminderd door: VN maken zich zorgen

Protest in New Dehli.  Beeld REUTERS
Protest in New Dehli.Beeld REUTERS

De protesten in India tegen de controversiële minderhedenwet gaan door. De regering treedt hard op bij acties van moslims die zich gediscrimineerd voelen door de regering Modi.

Redactie

In India zijn opnieuw duizenden de mensen de straat opgegaan om te demonstreren tegen een controversiële minderhedenwet van de regering. De wet maakt het mogelijk dat religieuze minderheden, zoals hindoes, sikhs en christenen, en die afkomstig zijn uit Afghanistan, Pakistan en Bangladesh de Indiase nationaliteit krijgen. Indiase moslims voelen zich gemarginaliseerd omdat de wet niet geldt voor moslims.

In verschillende delen van het land kwam het deze week al tot ongeregeldheden. Woensdag schoot de politie in de lucht om betogers in de moslimwijken van Delhi uit elkaar te drijven. Dinsdag raakten in een wijk in Delhi 21 mensen gewond toen de moslimdemonstranten slaags raakten met de politie. Politieposten werden in brand gestoken. Zondag raakten tweehonderd studenten gewond door politiegeweld bij de ingang van de islamitische universiteit in New Delhi.

Noodtoestand

Premier Narendra Modi zegt dat de wet bedoeld is om alleen gemeenschappen te beschermen die vervolgd worden en dat moslims niet om hun religie gevaar lopen. De premier en zijn hindoe-nationalistische regeringspartij BJP zijn niet van plan om hun koers te veranderen.

De verwachting is dat de protesten verder zullen toenemen. Verschillende regio’s hebben daarom besloten de noodtoestand uit te roepen. Vandaag gaat in de zuidelijke staat Karnataka in drie steden een samenscholingsverbod in, waaronder in de regiohoofdstad Bengaluru. In deze stad hebben verschillende buitenlandse bedrijven een kantoor, zoals Uber en Wipro. Ook andere deelstaten, waaronder Uttar Pradesh, hebben maatregelen genomen.

Een demonstrant  in Guwahati.  Beeld AFP
Een demonstrant in Guwahati.Beeld AFP

De VN maakt zich zorgen over de berichten over ‘excessief geweld’. Dinsdag riep de woordvoerder van de VN-chef de regering op tot ‘terughoudendheid’ en het ‘volledig respecteren van de vrijheid van meningsuiting en het houden van vreedzame betogingen.”

De demonstranten proberen ook via de juridische weg de minderheidswetgeving tegen te houden. Onder meer activisten, advocaten en moslimpolitici hadden het Indiase Hooggerechtshof verzocht de wet nietig te verklaren. “We zullen doorgaan met onze strijd totdat we een gunstig antwoord krijgen van het Hooggerechtshof”, zei Samujjal Bhattacharya van de islamitische All Assam Studentenbond gisteren.

Het Indiase Hof wees de verzoeken af. Wel maakte het Hof bekend dat het zich in januari over de zaak zal buigen en bijeenkomsten zal houden, waarbij verschillende partijen gehoord zullen worden.

Lees ook:

Premier Modi roept op tot kalmte na dagenlange protesten tegen omstreden burgerschapswet

De Indiase premier Narendra Modi heeft maandag geprobeerd de gemoederen in zijn land tot bedaren te brengen na vijf dagen van hevige protesten, waarbij al zeker zes doden zijn gevallen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden