China

Prominente ideoloog hekelt beleid president Xi Jinping

Chinese president Xi Jinping. Beeld AP
Chinese president Xi Jinping.Beeld AP

Een voormalige belangrijke ideoloog van de Chinese Communistische Partij heeft in het openbaar snijdende kritiek geleverd op partijleider en president Xi Jinping.

Gijs Moes

Cai Xia, die tot voor kort les gaf aan de eliteschool voor hogere partijleden, beschuldigde Xi ervan het dat hij het land ‘vermoordt’.

Cai werd maandag uit de partij gezet nadat een audio-opname uitlekte waarin ze kritiek leverde. Ze is ondertussen het land ontvlucht en gaf daarna een interview aan de Britse krant The Guardian. Het komt zelden voor dat belangrijke partijleden de leiding openlijk afvallen.

Verwijten

In het interview verwijt ze Xi als alleenheerser op te treden, die bovendien China tot ‘vijand van de wereld’ heeft gemaakt. Het omslagpunt ligt volgens haar in 2018, toen de president doordrukte dat hij niet aan termijnen gebonden is als leider.

Volgens Cai zijn veel prominente partijleden het met haar eens, maar durven zij zich niet te uiten. Veel kaderleden zijn geschoold in de periode dat de hervormer Deng Xiaoping aan de macht was en nu zien zij met lede ogen aan hoe hun land steeds autoritairder bestuurd wordt. Xi’s ‘ongecontroleerde macht’ leidt volgens haar tot fouten, zoals bij het begin van de corona-uitbraak in Wuhan.

“Het is een vicieuze cirkel. Nadat een foute beslissing is gemaakt, is het resultaat niet goed. Maar ondergeschikten zijn te bang om dat te zeggen en dus worden meer verkeerde beslissingen genomen totdat de toestand uit de hand loopt.” Zo glijdt het land volgens haar af naar ‘een ramp’.

Lees ook:

Peking heeft Europa harder nodig dan Brussel in de gaten heeft

De afgelopen tijd zijn veel Europeanen uit Shanghai vertrokken, nu China zich van zijn minst gastvrije kant laat zien. Kan het land wel zonder de buitenlanders?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden