Petr Pavel

Pro-westerse oud-generaal Petr Pavel wint Tsjechische verkiezingen

De aankomende Tsjechische president Petr Pavel en zijn vrouw Eva Pavlová op de dag van de verkiezingen.  Beeld AFP
De aankomende Tsjechische president Petr Pavel en zijn vrouw Eva Pavlová op de dag van de verkiezingen.Beeld AFP

De overwinning van de pro-westerse Pavel komt op een goed moment voor Oekraïne en de Navo.

Redactie Trouw

De gepensioneerde generaal Petr Pavel heeft zaterdag de Tsjechische presidentsverkiezing gewonnen van oud-premier Andrej Babis. Pavel kreeg 58 procent van de stemmen, tegenover 42 procent voor Babis. De opkomst lag rond de 70 procent, een record voor presidentsverkiezingen.

“Waarden zoals waarheid, waardigheid, respect en nederigheid hebben gewonnen”, zei Pavel in zijn overwinningstoespraak. “Ik ben ervan overtuigd dat deze waarden door de overgrote meerderheid van ons gedeeld worden. Het is de moeite waard te proberen ze onderdeel van ons leven te maken en ze ook terug te brengen naar de Praagse burcht en onze politiek.”

Babis heeft zijn nederlaag toegegeven. Tijdens een toespraak feliciteerde de oud-premier Pavel met zijn overwinning. Hij riep zijn aanhangers op om “te accepteren dat ik heb verloren en dat we een nieuwe president hebben”. Ook de huidige Tsjechische premier Petr Fiala heeft Pavel gefeliciteerd met zijn zege.

Babis had warme banden met de Hongaarse premier Orbán

Tijdens de eerste ronde, twee weken geleden, won Pavel al nipt met zo’n 35,4 procent van de stemmen. De 68-jarige Babis kreeg 35 procent. De steenrijke zakenman Babis was slechts enkele dagen eerder vrijgesproken in een proces over fraude met EU-subsidies. Omdat geen enkele kandidaat een absolute meerderheid behaalde, werd een tweede ronde gehouden.

Met de winst van Pavel kiest Tsjechië voor een koers richting het Westen. Babis staat net als vertrekkend president Milos Zeman bekend om de warme banden die hij onderhoudt met onder meer de Hongaarse premier Viktor Orbán.

Babis presenteerde zichzelf tijdens de verkiezingscampagne als een vredesduif en schilderde Pavel af als een oorlogshitser vanwege zijn militaire verleden en zijn vroegere functie bij de Navo. Babis zei zelfs dat wanneer Navo-lidstaat Estland zou worden aangevallen, hij zou weigeren om troepen te sturen naar Polen. Later trok hij die uitspraak in. Ook beschuldigde Babis zijn opponent ervan ooit te hebben gewerkt voor de KGB en vergeleek hij Pavel met Poetin.

Pavel treedt in maart aan. Tsjechië kent een parlementair stelsel, waarbij de president vooral een ceremoniële functie heeft. Wel gaat de president over de benoeming van de premier na de algemene verkiezingen.

Lees ook:

Het Europarlement wil dat de Tsjechische premier Babis niet meer meebeslist

De Tsjechische premier Andrej Babis ligt onder vuur in het Europees Parlement, omdat zijn bedrijf miljoenen aan subsidies opstrijkt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden