Verkiezingen

Pro-Ierse partij Sinn Fein op weg naar zege in Noord-Ierland

Partijleider Michelle O'Neill van Sinn Féin bij een eerdere partijbijeenkomst.  Beeld AFP
Partijleider Michelle O'Neill van Sinn Féin bij een eerdere partijbijeenkomst.Beeld AFP
Redactie Trouw

De pro-Ierse partij Sinn Fein stevent af op een historische zege bij de parlementsverkiezingen in het Britse Noord-Ierland. De zogenoemde Ierse nationalisten zijn op weg om voor de eerste keer de grootste partij te worden, waardoor ze de nieuwe premier mogen leveren. Tot nu toe wonnen steeds pro-Britse partijen, die willen dat Noord-Ierland geen deel wordt van Ierland.

Sinn Fein met zijn katholieke achterban kreeg 29 procent van de stemmen, blijkt uit de eerste ronde van het tellen van de stemmen. De rivaliserende Democratic Unionist Party van pro-Britse protestanten bleef steken op 21,3 procent. De vorige keer was het verschil tussen beide partijen slechts 0,1 procent. Wat de uitslag betekent voor de verdeling van de zetels, moet uiterlijk zaterdag blijken, melden Britse media.

Op de derde plek staat de Alliance, een snel aan populariteit winnende partij die zich noch als unionistisch, noch als nationalistisch ziet.

Sinn Fein is de voormalige politieke tak van de IRA, een beweging die met geweld voor aansluiting bij Ierland streed. De huidige leider van de partij heeft al gezegd zich vooral bezig te willen houden met de gestegen kosten van levensonderhoud en de gezondheidszorg.

Verlies DUP

Voor het verlies van de Dup zijn meerdere redenen. Allereerst is er de chaos binnen de partij de laatste jaren. Dat de Dup de regering begin dit jaar liet klappen helpt evenmin. In Noord-Ierland bestaat momenteel onvrede over de hoge inflatie en een huizencrisis. Maar ook frustratie over brexit, en de daaruit voortkomende problemen rond het zogenoemde Noord-Ierlandprotocol, is cruciaal.

Dit protocol bepaalt dat, om een harde grens op het Ierse eiland te voorkomen, de grens voor goederen tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië in de Ierse Zee moet liggen: tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk in dus. De Dup sprak zich fel uit tegen de brexit, In Noord-Ierland stemde 56 procent van de bevolking daartegen.

NB: In een eerdere versie van dit artikel werd Alliance een nieuwe partij genoemd. De partij werd al in 1970 opgericht, en won in 2010 al een zetel in de House of Commons. Ook stond er dat enkel de DUP zich tegen brexit uitsprak, maar dat is incorrect. Dit is aangepast.

Lees ook:

Jonge Noord-Ieren hebben genoeg van de oude tegenstellingen

Noord-Ierland gaat donderdag naar de stembus. Traditioneel woedt de strijd tussen unionisten, die bij het Verenigd Koninkrijk willen blijven horen, en nationalisten, die zich willen aansluiten bij Ierland. Maar een groeiende groep, vooral jongere Noord-Ieren, is klaar met die tegenstelling.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden