Verenigd Koninkrijk

Prins Harry vergroot met zijn boek ‘Spare’ de crisis rond het Britse koningshuis

Prins Harry met zijn vrouw Meghan in 2021 tijdens een bezoek aan New York. Beeld REUTERS
Prins Harry met zijn vrouw Meghan in 2021 tijdens een bezoek aan New York.Beeld REUTERS

Harry heeft het koningshuis in de diepste crisis gestort sinds alle drama rond de scheiding van Charles en Diana in de jaren negentig.

Arjen van der Ziel

Prins Harry heeft enkele nieuwe salvo’s afgevuurd in zijn publicitaire guerrilla-strijd tegen de rest van de Britse koninklijke familie. Harry’s nieuwste wapen daarbij is zijn autobiografische boek Spare (‘Reserve’), dat dinsdag officieel uitkomt.

In de memoires, waarvan de Spaanse editie vijf dagen eerder al even te koop was, komt de prins met allerlei voor het koningshuis pijnlijke onthullingen. Intussen bezweert hij zelf in een reeks tv-interviews in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, ter promotie van zijn boek, dat hij slechts zijn kant van het verhaal wil vertellen. “Ik zie niet in hoe zwijgen dingen ooit beter kan maken”, aldus de prins tegen tv-zender ITV.

De ontboezemingen in het boek liegen er niet om. Zo onthult Harry dat zijn broer William en hijzelf hun vader smeekten om niet te trouwen met zijn tweede vrouw Camilla. Hij vertelt ook dat hij drugs gebruikte, dat hij door een oudere vrouw werd ontmaagd op een veld achter een pub, en dat hij als helikopterpiloot in Afghanistan 25 Talibanstrijders doodde. Via een medium zou Harry ook hebben gecommuniceerd met zijn overleden moeder Diana. En spanningen met zijn broer William over zijn Amerikaanse vrouw Meghan Markle zouden een keer zo hoog zijn opgelopen dat William hem uitschold, bij de kraag vatte en tegen de grond werkte.

De boektitel ‘Reserve’ verwijst naar een familie-anekdote over Harry’s geboorte. Zijn vader Charles zou toen kennelijk grappend tegen Diana hebben gezegd: “Prachtig. Je hebt me nu een erfgenaam en een reserve gegeven. Mijn werk zit er op.”

Prins Harry heeft zich met het boek in het Verenigd Koninkrijk veel kritiek op de hals gehaald. Zijn populariteit en die van Meghan, die al niet groot was, lijkt naar een nieuw dieptepunt te zijn gedaald, terwijl zijn rivaal William en diens vrouw Kate juist veel waardering blijven genieten. ‘Oh spare us!’, kopte de tabloid Daily Mail vrijdag, met een toespeling op de boektitel. Vrij vertaald: ‘Bespaar ons dit!’

Harry veroorzaakte afgelopen maand ook al rumoer met een 6-delige Netflix-serie en in 2021 met een interview met de Amerikaanse tv-presentatrice Oprah Winfrey. De prins verwijt zijn familieleden vooral dat zij hem en zijn bi-raciale echtgenote Meghan onvoldoende hebben beschermd tegen de soms racistische tabloids. Sommige royals zouden zelfs nog verder zijn gegaan en de pers hebben gevoed met kwalijke roddels over het stel.

De stroom onthullingen en aanvallen van Harry mist zijn uitwerking niet op een instituut dat het moet hebben van mysterie en ongenaakbaarheid. Volgens Britse commentatoren heeft de prins, die tegenwoordig met zijn vrouw in Californië woont, het koningshuis met zijn beschuldigingen in de diepste crisis gestort sinds alle drama rond de scheiding van Charles en Diana in de jaren negentig. “Juist nu Charles zich probeert te vestigen als de nieuwe koning heeft Harry deze handgranaat gegooid, waardoor alles om hem heen instort”, aldus royalty-expert Tina Brown, die boeken over het koningshuis schreef, tegen persbureau Reuters.

Het paleis heeft tot nu toe niet publiekelijk gereageerd op alle ophef. Koning Charles ging zondag gewoon naar de kerk in Castle Rising, niet ver van zijn landgoed Sandringham in Norfolk. Hij zwaaide en lachte naar de mensen die waren gekomen om een glimp van hem op te vangen. Volgens tv-zender ITV maakte de vorst met enkelen een praatje, maar kwam het boek van zijn zoon niet ter sprake.

Ook kroonprins William, door Harry als ‘aartsvijand’ omschreven, houdt vooralsnog zijn kaken op elkaar. Volgens een anonieme vriend van William, die sprak met de Sunday Times, vreet de ruzie aan de kroonprins, maar stelt hij zich ‘waardig en loyaal’ op, om het conflict niet verder te laten escaleren. “Hij houdt zich stil voor het welzijn van zijn familie en het land.”

Prins Harry zelf zegt tegen ITV dat hij graag een verzoening wil met de familie, maar dat het initiatief van de andere kant moet komen: “De bal ligt bij hen.”

Lees ook:

Docu ‘Harry & Meghan’ brengt Brits koningshuis verder in het nauw

De nieuwe documentaireserie Harry & Meghan voorspelt meer ophef in het Britse koningshuis. En dat kort na een een racismerel rond een hofdame.

Charles III: een koning die lang niet iedereen écht wil

Hij was de langstzittende Britse kroonprins ooit. Na het overlijden van zijn moeder Elizabeth wordt Charles zaterdag officieel uitgeroepen tot koning. Al lijken niet alle Britten daar uitgesproken enthousiast over.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden