GoedemorgenKenia

Presidentiële oorkonde voor uitvinding Keniaanse jongen (9) om coronaverspreiding tegen te gaan

De negenjarige Stephen Wamukota met zijn uitvinding. Beeld James Wamukota
De negenjarige Stephen Wamukota met zijn uitvinding.Beeld James Wamukota
Erik van Zwam

Hoe voorkom je de verspreiding van corona? De 9-jarige Stephen Wamukota uit de stad Mukwa, zo’n 400 kilometer noordwest van de Keniaanse hoofdstad Nairobi bedacht een oplossing.

Ook handen wassen om te ontsmetten tegen het virus levert risico op. Iedereen zit bij watertappunten aan dezelfde fles met zeep en aan dezelfde kraan. Zelfs in Nederland zijn veel winkels die een spuitbus met alcohol hebben voor de klant, maar iedereen pakt diezelfde fles beet bij reiniging. Bij enkele zaken staat een machientje. Steek er een hand onder, de sensor ziet de hand, er gaat een groen lampje branden en er komt een kleine dosering alcohol uit. Zo wordt er niets aangeraakt.

Stephen keek op televisie naar maatregelen om de verspreiding van corona tegen te gaan. Daarna bouwde hij met zelfgekocht hout een constructie: een houten pedaal met een touw verbonden aan een fles vloeibare zeep. Druk het pedaal met de voet in en de fles met zeep kantelt en giet zeep in de handen. Het tweede houten pedaal bedient een emmer of container met water. Ook deze kiept bij indrukken en giet netjes het water over de handen.

Hoop op een studiebeurs

De president van Kenia, Uhuru Kenyatta was onder de indruk van het vernuft van de 9-jarige Stephen en gaf hem een oorkonde, the Presidential Order of Service. En zo werden de jongen en zijn effectieve, maar simpele uitvinding, wereldnieuws.

Stephen heeft nu twee houten machines gebouwd en spaart om er een van metaal te maken. Gezien de erkenning die hij nu krijgt, moet financiële hulp om er meer te bouwen niet zo’n probleem zijn. De jongen hoopt dat zijn uitvinding hem helpt een studiebeurs te krijgen om uiteindelijk ingenieur te worden.

Lees ook:

Voor water en de wc naar buiten, in Zuid-Afrikaanse townships is binnenblijven onmogelijk

Er is, ondanks beloftes over voorlichtingscampagnes, nooit iemand langsgekomen om de bewoners van Freedom Chapter ook maar de meest basale ­informatie te verschaffen over Covid-19 en de manieren zichzelf tegen een besmetting te beschermen. “De regering zou in ieder geval zeep moeten uitdelen”, zegt Yingwane.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden