Verzoenende boodschap

President Zuid-Korea zet de deur open voor dialoog met Noord-Korea, als die hun kernwapens opgeven

De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol brengt een toost uit tijdens een diner ter ere van zijn inauguratie.  Beeld AP
De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol brengt een toost uit tijdens een diner ter ere van zijn inauguratie.Beeld AP

Noord-Korea kan rekenen op economische steun als het land zijn kernwapens opgeeft. Dat aanbod heeft de nieuwe Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol dinsdag bij zijn aantreden gedaan.

Gijs Moes

Yoon, die bekendstaat als een felle tegenstander van het communistische regime in Noord-Korea, slaat hiermee een mildere toon aan.

“Terwijl de Noord-Koreaanse kernwapens een bedreiging zijn, blijft de deur voor dialoog open om deze dreiging vreedzaam te kunnen oplossen”, zei Yoon. “Als Noord-Korea oprecht het pad op gaat van totale denuclearisatie, dan zijn wij bereid met de internationale gemeenschap te werken aan een gedurfd plan dat de Noord-Koreaanse economie enorm zal versterken en de kwaliteit van leven voor de mensen daar zal verbeteren.”

Yoons verzoenende boodschap is opmerkelijk, omdat hij zich in de verkiezingscampagne profileerde als een anti-communistische ijzervreter. Dit in tegenstelling tot zijn tegenstander en vertrekkend president Moon Jae-in. Moon heeft de afgelopen jaren geprobeerd tot ontspanning te komen met het noorden, zonder veel succes.

Kernwapens zijn een levensverzekering

Wat Yoons plan voor economische steun precies inhoudt, maakte hij niet bekend. Noord-Korea heeft te maken met zware internationale sancties, die de export van allerlei goederen en grondstoffen naar dat land aan banden leggen. De Noord-Koreaanse bevolking lijdt gebrek, ook doordat de grenzen gesloten zijn vanwege de coronapandemie. Eerdere economische samenwerkingsverbanden met Zuid-Korea zijn verbroken.

Noord-Korea heeft de afgelopen maanden meerdere proeven gedaan met raketten die ook kernkoppen kunnen dragen. Kenners van het land verwachten niet dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in zal gaan op het aanbod van Yoon. Voor het regime zijn de kernwapens een levensverzekering die voorkomen dat het land wordt aangevallen. Trouw

Lees ook:
Krijgt Zuid-Korea met de conservatieve president Yoon zijn eigen Trump?

Na vijf progressieve jaren is de slinger in Zuid-Korea weer doorgeslagen naar de conservatieve kant. Yoon Suk-yeol wordt een onervaren en atypische president.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden