Verenigde Staten

President Trump geeft groen licht voor machtsoverdracht aan Biden

Voor Joe Biden kan het werk nu echt beginnen Beeld AFP
Voor Joe Biden kan het werk nu echt beginnenBeeld AFP

De machtsoverdracht in de Verenigde Staten aan de nieuwe regering van de verkozen president Joe Biden kan officieel beginnen. Dat schrijft Emily Murphy, het hoofd van de Amerikaanse overheidsdienst General Services Administration (GSA), in een brief.

De federale overheidsdienst weigerde tot voor kort nog Bidens verkiezingszege te erkennen, waardoor de Democraat geen toegang had tot federale overheidsmiddelen.

Bidens overgangsteam zegt dat het snel ontmoetingen zal organiseren tussen de aankomende president en federale overheidsfunctionarissen over de corona-epidemie en de nationale veiligheid. Tot dusver moest Biden het vooral doen met onofficiële briefings, en had hij geen toegang tot relevante geheime informatie. Bidens overgangsteam noemt het besluit van de GSA een cruciale gebeurtenis voor een goede en vreedzame machtsoverdracht.

De door president Trump aangestelde ambtenaar Murphy zei lang te hebben gewacht met het tekenen van de overdrachtspapieren omdat ze eerst ‘verzekerd’ wilde zijn van Bidens verkiezingszege. Ze ontkent daarbij onder druk te zijn gezet. “Ik neem deze rol serieus en, vanwege recente ontwikkelingen rondom rechtszaken en de certificering van de verkiezingsuitslagen, stuur ik u vandaag deze brief om deze middelen en diensten aan u beschikbaar te stellen’’, schrijft GSA-hoofd Murphy aan Biden.

Tekst gaat verder onder de tweet

Steun van Trump

Ook president Donald Trump laat in een tweet weten dat hij Murphy toestemming heeft gegeven de overdrachtspapieren te tekenen. Volgens hem is ze zo onder druk gezet en bedreigd, dat hij zich daartoe genoodzaakt zag ‘in het belang van het land’. Hij geeft wel aan dat de juridische strijd rond de verkiezingsuitslag wat hem betreft nog niet voorbij is, maar de tweet is een eerste openlijk signaal dat Trump zijn verkiezingsnederlaag mogelijk zal erkennen.

Op Twitter werd Murphy geprezen door president Donald Trump. Zij en haar team moeten volgens Trump ‘doen wat er gedaan moet worden’. De president schrijft tevens dat hij zijn eigen team dezelfde instructie heeft gegeven. Het groene licht van de GSA voor de machtsoverdracht is van groot praktisch belang voor Biden. Die dienst moet het team van de verkiezingswinnaar toegang geven tot zaken als kantoorruimte, apparatuur en geld om salarissen te kunnen betalen. Daar zijn miljoenen dollars mee gemoeid.

Biden klaagde eerder ook dat het uitblijven van een machtsoverdracht de corona-aanpak van zijn toekomstige regering in gevaar bracht. “Er kunnen meer mensen sterven als we niet coördineren’’, zei Biden over kwesties als het zo snel mogelijk verspreiden van Covid-19-vaccins onder Amerikanen.

Lees ook:

President Biden? Trumpstemmers voelen er weinig voor. ‘Democraten willen onze democratie slopen’

In Pennsylvania likken de Trump-stemmers hun wonden. Ze verwachten geen rellen, maar hebben er weinig vertrouwen in dat Joe Biden Amerika beter zal maken.

De wereld organiseert zichzelf niet, en dus moet Antony Blinken het doen

Voor Amerika’s Europese bondgenoten breekt een nieuwe periode aan als Antony Blinken straks minister van buitenlandse zaken wordt. Maar de competitie met China zal niet verdwijnen.

Lees hier alles over de verkiezingen in de VS.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden