Politieke chaos

President Sri Lanka belooft hervormingen, maar onrust blijft

Sri Lankaanse militairen patrouilleren in de straten van Colombo, waar een uitgaansverbod geldt. Beeld AP
Sri Lankaanse militairen patrouilleren in de straten van Colombo, waar een uitgaansverbod geldt.Beeld AP

In Sri Lanka blijven de spanningen toenemen, ondanks de afgekondigde veiligheidsmaatregelen.

Trouw Redactie Buitenland

De autoriteiten stuurden gepantserde voertuigen naar de straten van hoofdstad Colombo, en gaven de militairen het bevel om met scherp te schieten op mogelijke relschoppers. President Gotabaya Rajapaksa probeerde gisteren de demonstranten tegemoet te komen: hij blijft zitten, maar neemt afstand van een aantal bevoegdheden.

Gotabaya beloofde in een tv-toespraak dat hij een nieuwe premier zal benoemen en de bevoegdheden van het parlement zal verruimen. Maar belangrijker: hij beloofde de macht van de president in te perken.

Er geldt in Colombo een uitgaansverbod en de politie waarschuwt ­iedereen om binnen te blijven, maar daar trekken demonstranten zich hoegenaamd niets van aan. Militairen contro­leren ook de wegen rondom de hoofdstad en zetten controleposten op. De maandag opgestapte premier Mahinda Rajapaksa is overgebracht naar een militaire basis, waar hij wordt beschermd door de marine.

Ministerie ontkent plan voor staatsgreep

De vrees bestaat dat als de po­litieke chaos voortduurt het leger mogelijk de macht zal grijpen. De president treedt op dit moment ook op als minister van defensie, en heeft goede banden met de legertop. Het ministerie van defensie ontkende woensdag plannen te hebben voor een staatsgreep. De hoge defensiefunctionaris Kamal Gunaratne zei dat een coup “nog nooit in ons land heeft plaatsgevonden en dat het niet makkelijk is om die hier uit te voeren”.

Hij zei dat de militairen zullen terugkeren naar hun barakken zodra de rust wederkeert.

Het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken scherpte als ­gevolg van de oplopende span­ningen gisteren het reisadvies voor het eiland aan van geel naar oranje. Het ministerie raadt Nederlanders aan om alleen naar Sri Lanka te ­reizen als dat echt noodzakelijk is.

Lees ook:

De haat tegen de machtige Rajapaksa’s groeit in Sri Lanka

De demonstranten in Sri Lanka verleggen hun eisen: ze willen niet alleen een oplossing voor de economische problemen, maar ook een einde aan de invloed van de Rajapaksa’s.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden