PeruPolitieke crisis

President Peru stuurt parlement naar huis in strijd tegen corruptie

Aanhangers van president Vizcarra protesteren voor het parlementsgebouw in Lima. Beeld AP
Aanhangers van president Vizcarra protesteren voor het parlementsgebouw in Lima.Beeld AP

Peru verkeert in een politieke crisis nu de president het parlement heeft ontbonden en de parlementariërs zelf weigeren te vertrekken.

Jarron Kamphorst

In Peru is een politieke impasse ontstaan nadat president Martín Vizcarra maandag besloot om het parlement te ontbinden. De maatregel is de laatste zet in een politieke strijd tussen de regering en het parlement die het Zuid-Amerikaanse land al ruim een jaar in zijn greep houdt. Naast de ontbinding van het parlement riep Vizcarra ook nieuwe verkiezingen uit. Klein probleem: het parlement, dat wordt gedomineerd door de rechtse oppositie, weigert op te stappen.

Sterker nog, de parlementariërs gingen direct in de tegenaanval nadat ze lucht kregen van het nieuws. Er werd een motie tegen president Vizcarra ingediend om hem af te zetten vanwege zijn ‘morele ongeschiktheid’. Daarnaast benoemde het parlement vicepresident Mercedes Araoz tot nieuwe president.

Vizcarra geldt als fervent corruptiebestrijder

De aanleiding voor de ontbinding van het parlement was de benoeming van nieuwe rechters van het constitutionele hof. In Peru heeft het parlement de macht om deze rechters te benoemen, maar volgens Vizcarra waren de recentste benoemingen onwettig en bedoeld om zijn anticorruptiebeleid te dwarsbomen. De kandidaat-rechters zouden volgens de regering zelf betrokken zijn geweest bij corruptieschandalen en ten minste een van hen zou een familielid zijn van de parlementsvoorzitter.

De linkse Vizcarra geldt als een fervent corruptiebestrijder in eigen land. In 2018 volgde hij als president Pedro Pablo Kuczynski op, die zelf destijds tot aan zijn nek in de problemen zat vanwege een groot corruptieschandaal rondom het Braziliaanse bouwconcern Odebrecht. Dat bedrijf heeft toegegeven jarenlang verschillende Zuid-Amerikaanse politici te hebben omgekocht.

Ook Kuczynski zou door de Braziliaanse firma zijn betaald. Het adviesbureau van de voormalig president zou naar verluidt betalingen van Odebrecht niet openbaar hebben gemaakt, waarna hij onder toenemende druk besloot af te treden.

Nieuwste poging de president pootje te lichten

Vizcarra is daarom vastberaden schoon schip te maken in de Peruaanse politiek. Sinds zijn aantreden is hij hard bezig anticorruptiewetten door te voeren. Maar naar eigen zeggen worden die hervormingen opzettelijk gedwarsboomd door de oppositie onder leiding van de rechtse partij Fuerza Popular. De motie die maandag tegen hem werd ingediend, zou volgens de president de nieuwste poging van de oppositie zijn om hem pootje te lichten.

Nu zowel Vizcarra als het parlement weigert in te schikken, lijkt de politieke patstelling in Peru compleet. Maandag verzamelden duizenden aanhangers van de president zich bij het parlementsgebouw in Lima om hun steun te betuigen aan Vizcarra. Ondertussen weigert het parlement zijn stellingen te verlaten. Hoe het nu precies verder gaat, is nog onduidelijk. Wel wordt verwacht dat er een juridische strijd zal losbarsten over de grondwettigheid van de ontbinding van het parlement.

Lees ook:

Peruaanse president Pablo Kuczynski treedt af

De president van Peru, Pedro Pablo Kuczynski, heeft vandaag de eer aan zichzelf gehouden en is opgestapt. De door hem geleide centrum-rechtse regering was in korte tijd voor de tweede keer verzeild geraakt in een groot schandaal.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden