Nicaragua

President Ortega van Nicaragua sluit al zijn concurrenten op in de aanloop naar de verkiezingen

President Daniel Ortega van Nicaragua in 2018. Beeld AFP
President Daniel Ortega van Nicaragua in 2018.Beeld AFP

Met een nieuwe ronde arrestaties probeert president Daniel Ortega van Nicaragua zich van zijn oude sandinistische strijdmakkers te ontdoen.

Het duurt nog bijna vijf maanden voor Nicaragua verkiezingen houdt, maar als president Ortega in het huidige tempo doorgaat met het arresteren van politieke tegenstanders, blijven er weinig politici meer over om op de stembiljetten te prijken.

Eerder in juni liet Ortega al zeven oppositiefiguren arresteren, onder wie vier politici die hadden aangekondigd om in november een gooi te doen naar het presidentschap. Ook journalist en activist Cristiana Chamorro. Zij is dochter van voormalig president Violeta Chamorro, en wilde nu zelf president van het land worden. Ze werd door veel analisten in staat geacht om Ortega te verslaan.

Zondag werden nog eens vijf oppositieleden gearresteerd, waarmee er deze maand nu al twaalf politieke tegenstanders opgepakt zijn.

Dora María Téllez, voormalige guerrillacommandant van de sandinisten, hier op een foto uit 2012, is een van de critici die afgelopen weekend zijn opgepakt. Beeld AFP
Dora María Téllez, voormalige guerrillacommandant van de sandinisten, hier op een foto uit 2012, is een van de critici die afgelopen weekend zijn opgepakt.Beeld AFP

Ortega gebruikt voor de arrestaties een wet die in december aangenomen werd, waarmee zijn regering het recht krijgt om burgers als ‘terroristen’ of ‘verraders van het vaderland’ aan te merken. Ze kunnen daarvoor vijftien jaar cel krijgen en mogen niet meer meedoen aan verkiezingen.

De nieuwe ronde arrestaties op zondag trof vooral de oude sandinistische strijdmakkers van Ortega. Veel van hen hebben zich verenigd in een nieuwe sandinistische partij, Unamos. Ze verwijten Ortega dat hij al zijn oude idealen kwijt is, en Nicaragua in een dictatuur verandert.

Ze voelden de bui al hangen

De sandinisten vormden een linkse guerrillabeweging die in 1979 dictator Somoza verdreef. Ortega werd vervolgens president, tot 1990. Sinds 2007 is hij opnieuw president. Hij installeerde medestanders in de rechterlijke macht, en wist zo de wettelijke beperking op presidentiële termijnen te omzeilen en aan de macht te blijven.

De stijl van sommige arrestaties leek rechtstreeks afkomstig uit een gangsterfilm. Zo werd Unamos-prominent Victor Hugo Tinoco ’s avonds in de parkeergarage van een winkelcentrum door enkele mannen in burger in een Hyundai-pickup gewerkt, en afgevoerd.

Helemaal pikant waren de arrestaties van de 73-jarige oud-generaal Hugo Torres, die ooit in 1974 Ortega uit de gevangenis had bevrijd, en die van Dora María Téllez, een andere ex-guerrillacommandant die in de jaren tachtig onder Ortega minister van gezondheid was. Ze voelden, net als de andere arrestanten, de bui al hangen. Van allemaal kwam na hun arrestatie een videoboodschap online. “Zesenveertig jaar geleden riskeerde ik mijn leven om Daniel Ortega uit de gevangenis te halen”, sprak Torres op die video. “En in 1978 riskeerde ik het opnieuw, samen met Dora María Téllez en anderen, om zo’n zestig politieke gevangenen te bevrijden. Maar zo is het leven – de mensen die ooit principes hadden, hebben ze inmiddels verraden.”

Lees ook:

Nicaragua neemt omstreden ‘Poetin-wet’ aan

Het parlement van Nicaragua heeft de veel bekritiseerde ‘buitenlandse-agentenwet’ aangenomen. Twee andere controversiële wetten staan gepland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden