Ecuador

President Moreno weigert te wijken in onrustig Ecuador

Een demonstrant ligt op de grond nadat de Ecuadoriaanse oproerpolitie ingegrepen heeft bij protesten in Quito. Beeld AFP
Een demonstrant ligt op de grond nadat de Ecuadoriaanse oproerpolitie ingegrepen heeft bij protesten in Quito.Beeld AFP

De Ecuadoriaanse president Lenín Moreno moest deze week zijn hoofdstad tijdelijk ontvluchten vanwege onlusten. Maar zelf weigert hij plaats te maken.

Seije Slager

“Ik zie niet in waarom ik op moet stappen als ik de juiste beslissingen neem”, verklaarde Moreno vanuit Guayaquil, waar de regering tijdelijk zetelt. Quito is momenteel lamgelegd door protesten tegen die beslissingen: de straten zijn afgesloten met brandende autobanden, zo’n zevenhonderd mensen zijn opgepakt.

De onrust begon nadat Moreno vorige week de brandstofsubsidies verlaagde, als onderdeel van een groter bezuinigingsprogramma. Daarmee dreigt het leven voor veel Ecuadorianen onbetaalbaar te worden. Volgens Moreno zijn de bezuinigingen noodzakelijk, vanwege de grote staatsschuld en het begrotingstekort van Ecuador. Ze vormden onderdeel van een overeenkomst met het Internationaal Monetair Fonds, dat het land onlangs ruim 4 miljard dollar leende.

Ruk naar rechts

Moreno werd in 2017 gekozen namens de sociaal-democratische Alianza Pais. Maar nadien vervreemdde hij veel van zijn kiezers van zich door ineens naar rechts op te schuiven. Hij probeert met allerlei liberaliseringen en bezuinigingen investeerders aan te trekken, en gaf vergunningen uit voor olieboringen in de Amazone.

De grootste belangenorganisatie van indianen in Ecuador heeft zich ook tegen Moreno gekeerd. “In de geschiedenis van Ecuador hebben inheemse volken laten zien dat we de macht hebben het land op slot te zetten als onze rechten worden geschonden.” trouw

Lees ook:

Arrestatiebevel tegen ex-president Ecuador voor betrokkenheid bij ontvoering

Een rechtbank in Ecuador heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen ex-president Rafael Correa van het Zuid-Amerikaanse land.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden