Zuid-Korea

President Moon offert minister om eigen huid te redden

Zuid-Koreaanse betogers roepen om het aftreden van president Moon.Beeld AFP

De Zuid-Koreaanse president Moon ligt onder vuur in eigen land. Hij heeft een belangrijke minister moeten ontslaan en zijn populariteit daalt.

Moon Jae-in leek te ontsnappen aan het lot van veel Zuid-Koreaanse presidenten: na enkele jaren komen de schandalen boven en raken hun plannen op de achtergrond. Zijn conservatieve voorganger Park Geun-hye moest zelfs het veld ruimen nadat zij in opspraak was geraakt vanwege fraude en machtsmisbruik. Miljoenen progressieve Zuid-Koreanen gingen de straat op, onder wie Moon, en begin 2017 stapte Park op.

De afgelopen weken demonstreerden opnieuw vele honderdduizenden, vooral conservatieve mensen in Seoul en andere Zuid-Ko­reaanse steden. Hun protest was niet direct gericht tegen president Moon, maar tegen zijn minister van justitie Cho Kuk, die nog maar kort in functie was. Cho’s vrouw zou haar positie hebben misbruikt om hun kinderen op prestigieuze universiteiten te krijgen. Ook zou het echtpaar hebben gerommeld met investeringen.

Weerstand

De beschuldigingen gaan nog lang niet zo ver als die tegen Park. De voormalige president gaf haar vriendin Choi Soon-il ongekende invloed achter de schermen, waarmee zij grote bedrijven als Samsung en LG geld aftroggelde. Toch was minister Cho niet meer te handhaven, ook omdat de bewindspersoon van justitie van onbesproken gedrag moet zijn.

Cho was ook bezig met een re­organisatie van het departement en het openbaar ministerie en daarbij stuitte hij op veel weerstand van conservatieve krachten in Zuid-Korea. Die hadden zich de afgelopen jaren koest gehouden, in de nasleep van het schandaal rond Park. De progressieven leken met Moon aan de leiding de overhand te hebben.

Noord-Koreaanse grillen

Nu blijkt openlijk dat Zuid-Korea nog altijd sterk verdeeld is in links en rechts. De populariteitscijfers van Moon zijn de afgelopen tijd flink gedaald en dat ligt slechts gedeeltelijk aan de ophef rond minister Cho. Moon was al eerder voor veel Zuid-Koreanen door de mand gevallen vanwege zijn weinig succesvolle economisch beleid en zijn toegeeflijke opstelling tegenover buurland Noord-Korea.

Moon spant zich zeer in om de ontspanning met het communistische Noorden te bevorderen. Hij probeert achter de schermen de dialoog tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten op gang te houden. Voor veel landgenoten gaat hij daarin te ver en geeft hij te veel toe aan de grillen van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Spijtbetuiging

Inmiddels staan rechts en links in Zuid-Korea weer ongeveer gelijk in de peilingen. In april 2020 zijn er parlementsverkiezingen en Moon zal flink campagne moeten voeren om te zorgen dat hij daarna nog voldoende politieke steun heeft. Als eerste stap betuigde hij spijt omdat hij ‘zo veel spanning onder de bevolking’ heeft veroorzaakt.

Volgens kenners van de Zuid-­Koreaanse politiek hebben de middengroepen nu de sleutel in handen. Zij gaven Moon tot nu toe het ­voordeel van de twijfel, maar ze kunnen in de verkiezingen over een half jaar de rechtse partijen aan een meerderheid helpen. In dat geval zou de ­president vleugellam zijn in de tweede helft van zijn eenmalige ­termijn.

Lees ook: 

Zoon van vluchtelingen uit het noorden leidt Zuid-Korea

De bescheiden en enigszins saaie Moon Jae-in is in veel opzichten de tegenpool van de afgezette president Park Geun-hye.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden