Drugsoorlog

President Mexico gaf zelf opdracht om zoon El Chapo vrij te laten

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador. Beeld REUTERS
De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador.Beeld REUTERS

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador heeft vrijdag toegegeven dat hij vorig jaar persoonlijk opdracht heeft gegeven een zoon van de beruchte Mexicaans drugsbaron El Chapo vrij te laten.

Redactie

Ovidio ‘El Ratón’ (de muis) Guzmán López werd in oktober vorig jaar korte tijd door speciale eenheden vastgehouden in een huis in Culiacán, de hoofdstad van de staat Sinaloa in het westen van Mexico. Dat gebeurde op basis van een arrestatiebevel en een uitleveringsverzoek van de VS. De arrestatie veroorzaakte een golf van geweld in de plaats. Ook was er een uitbraak van gevangenen. Gewapende bendeleden van het beruchte Sinaloa-drugskartel, dat voorheen werd geleid door El Chapo, omsingelden het huis en er ontstond een dreigende situatie.

López Obrador had eerder gezegd dat zijn veiligheidskabinet de oproep had gedaan om Ovidio vrij te laten, een besluit dat hij steunde omdat anders een bloedblad dreigde. Hij was bang dat er vele slachtoffers zouden vallen onder de burgerbevolking tijdens vuurgevechten tussen leden van het kartel en veiligheidstroepen.

Vrijdag erkende de president voor het eerst openlijk dat hij zelf het bevel tot vrijlating had gegeven. “Om de bevolking niet in gevaar te brengen, heb ik bevolen dat deze operatie werd stopgezet en dat deze vermeende crimineel werd vrijgelaten”, zei López Obrador tijdens een persconferentie.

Hij voegde eraan toe dat een paar dagen later de Amerikaanse president Donald Trump hulp aanbood om het kartel te bestrijden, maar Mexico accepteerde dat aanbod niet. De Verenigde Staten blijven om de uitlevering van Ovidio vragen.

Vader Joaquin ‘El Chapo’ (de kleine) Guzmán kreeg wereldwijde bekendheid na zijn ontsnappingen uit onder meer een van Mexico’s best beveiligde gevangenissen. De drugsbaron zit momenteel een levenslange gevangenisstraf uit in de Verenigde Staten, voor moord, drugssmokkel en witwassen.

Ovidio Guzmán tijdens zijn aanhouding in oktober vorig jaar. Beeld AP
Ovidio Guzmán tijdens zijn aanhouding in oktober vorig jaar.Beeld AP
El Chapo tijdens zijn arrestatie na zijn ontsnapping in 2016. Beeld REUTERS
El Chapo tijdens zijn arrestatie na zijn ontsnapping in 2016.Beeld REUTERS

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden