Spyware

President Macron werd mogelijk afgeluisterd met Pegasus

Wellicht werd er dankzij Pegasus ook meegeluisterd met de Franse president Emmanuel Macron.  Beeld AP
Wellicht werd er dankzij Pegasus ook meegeluisterd met de Franse president Emmanuel Macron.Beeld AP

Met de dag groeit het schandaal rondom Pegasus, de spyware die je hele telefoon kan overnemen. Naast journalisten en dissidenten lijken ook politici nu de klos.

Isabel Bolle

Emmanuel Macron komt niet tekort als het om telefoons gaat. De Franse president houdt er een uitgebreide verzameling op na: de Teorem (een ouderwets ogend toestel dat zwaar beveiligd is en bedoeld voor de vertrouwelijkste gesprekken), de CryptoSmart (een aangepaste Samsung die versleutelde berichten kan versturen) en ten minste één ‘normale’ smartphone, die hij op zak heeft voor alledaags gebruik.

Maar al deze veiligheidsmaatregelen hebben niet voorkomen dat Macron mogelijk ook gehackt is met Pegasus, de spyware ontworpen door het Israëlische bedrijf NSO. Samen met vijftien (oud-)leden van zijn kabinet staat een van zijn telefoonnummers – onduidelijk is van welke telefoon – in een gelekte database die in handen is van de journalistieke organisatie Forbidden Stories, Amnesty International en verschillende internationale media die hier onderzoek naar doen onder de naam ‘het Pegasus Project’.

De database bevat 50.000 telefoonnummers van journalisten, dissidenten en politici die volgens de onderzoekers van het Pegasus Project door de cliënten van NSO als spionagedoelwit zijn geselecteerd. Onder deze cliënten zitten landen als Saudi-Arabië, Mexico, Hongarije en Marokko. Dat een telefoonnummer in de database staat, betekent overigens niet per se dat de bijbehorende telefoon gehackt is met de spyware; om dat te kunnen bevestigen is forensische analyse van de telefoon nodig, iets wat Macron de onderzoekers niet liet doen.

Maar een forensische analyse die uitgevoerd is op de telefoon van de Franse parlementariër en oud-minister François de Rugy, die zijn mobieltje wel overhandigde, toonde aan dat zijn toestel sporen van Pegasus bevat. Dat wijst op een potentieel ernstig veiligheidslek in de Franse regering.

Luistert Marokko mee met Macron?

Macron is overigens niet de enige wereldleider wiens telefoonnummer op de beruchte lijst prijkt. Hij verkeert in het gezelschap van een rij prominente politici, onder wie de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa, de Belgische oud-premier en voorzitter van de Europese Raad Charles Michel en de Pakistaanse premier Imran Khan.

Macron is niet de enige prominente politicus die misschien gehackt is met Pegasus: ook het nummer van de koning van Marokko, Mohamed VI (rechts), staat in de database.  Beeld Reuters
Macron is niet de enige prominente politicus die misschien gehackt is met Pegasus: ook het nummer van de koning van Marokko, Mohamed VI (rechts), staat in de database.Beeld Reuters

Welk land opdracht gaf voor een hack op de Franse regering is niet met zekerheid te zeggen, maar de onderzoeksjournalisten hebben hun vermoedens. Uit de technische analyse van het toestel van De Rugy bleek dat de Pegasus-spyware vanaf hetzelfde Apple-account kwam dat aanvallen uitvoerde op Marokkaanse dissidenten en journalisten. Het vermoeden bestaat daarom dat Marokko achter de aanvallen op de Franse politici zit.

Saillant detail: ook de nummers van de Marokkaanse koning Mohamed VI en de Marokkaanse premier Saadeddine Othmani staan op de lijst. Mogelijk werden zij afgeluisterd door de eigen veiligheidsdiensten.

Mocht de aanval inderdaad vanuit Marokko komen, dan is dit ‘zeer ernstig’, zo laat het Élysée weten. Het kondigt aan een onderzoek in te stellen. NSO ontkent ondertussen alle aantijgingen en zegt dat het bedrijf van zijn cliënten eist dat de spyware alleen ingezet wordt voor ‘legitiem onderzoek’ naar terroristen en criminelen.

Lees ook:

Regimes bespioneren journalisten en activisten met spyware die mobieltjes overneemt

Journalisten, activisten, politici. Allemaal staan ze op een lijst met 50.000 telefoonnummers, en mogelijk waren ze allemaal doelwit van misschien wel de meest geraffineerde spyware die er bestaat: Pegasus.

Hongaarse journalist doet boekje open over spionagepraktijken van zijn regering

De beruchte Pegasus-spyware wordt door verschillende landen gebruikt om te spioneren op journalisten, activisten en politici. Ook in het Hongarije van Viktor Orbán: journalist Szabolcs Panyi is een van de slachtoffers.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden