Nieuws Sciencefiction

President Macron is fan, maar de vliegende surfplank van Franky Zapata stortte vandaag wel in zee

Franky Zapata op zijn flyboard in een poging Het Kanaal over te steken. Dat lukte niet. Hij stortte na 18 kilometer in zee. Beeld AFP

Een vliegende surfplank bedacht hij. President Macron zelf omarmde het project, maar dat hielp hem vandaag niet: uitvinder Zapata stortte in zee.

Van te voren had Franky Zapata al gezegd dat de kans klein was dat het zou lukken. Dertig procent kans, schatte hij zelf, dat hij het Verenigd Koninkrijk zou halen op zijn zelf bedachte flyboard. Toch probeerde hij het, want donderdag was het precies 110 jaar geleden dat Louis Blériot als eerste Fransman al vliegend het Kanaal had weten te bedwingen.

Zapata haalde het niet. Iets meer dan tien minuten na het opstijgen viel hij met flyboard en al in de Noordzee. Hij had er 18 kilometer van de 35 op zitten en moest bijtanken, maar kwam terecht naast het platform waarop hij daarvoor moest landen. Lichamelijk was hij ongedeerd, maar zijn trots liep een knauw op. Het falen werd veroorzaakt, legde zijn woordvoerder snel uit, door de Franse overheid die de eis had gesteld dat Zapata pas buiten de vaargeul mocht tanken. Had hij mogen vasthouden aan zijn oorspronkelijke plan om onderweg twee keer te tanken, dan was de uitvoering eenvoudiger geweest.

Militaire snufjes

De 40-jarige Zapata is een uitvinder die in één keer wereldwijde bekendheid verwierf toen hij op de Franse nationale feestdag 14 juli zijn uitvinding mocht tonen aan de wereld. Te midden van alle militaire snufjes kwam Zapata op een soort vliegende surfplank voorbij, alsof het in Frankrijk doodgewoon is om door de straten te zweven. Dat is het nog lang niet. Maar dat wordt het, als het aan president Emmanuel Macron ligt, wel.

Macron is net als Zapata zelf gefascineerd door sciencefiction. Nadat hij een succesvolle periode als professioneel jetskiër had afgesloten, liet Zapata zich door de film ‘Back to the future’ inspireren en bedacht hij een vliegend skateboard met straalmotoren dat tweehonderd kilometer per uur kan afleggen.

Robots op het slagveld

Daarna ging het als in een film: eerst legde de Franse staat met al zijn regels zijn uitvinding aan onmogelijke banden – hij overwoog zelfs om naar de Verenigde Staten te verhuizen. Daarna had hij nog zware lichamelijke tegenslag, toen hij allerlei botten brak bij een ski-ongeluk. Maar daarna brak de zon door: zijn project werd door Macron persoonlijk omarmd, zodat hij nu volop bezig is met de ontwikkeling van een vliegend board voor het Franse leger.

Macron heeft zijn hoop gevestigd op technologie. Hij stelde ook een ‘rood team’ samen, waarin onder meer sciencefictionauteurs zitten, die moeten nadenken over nieuwigheidjes voor het Franse leger. Defensieminister Florence Parly droomt al openlijk van robots op het slagveld, waardoor het bloedvergieten tot een minimum wordt beperkt.

Zapata beloofde binnenkort nogmaals het kanaal over te vliegen op zijn Flyboard, net zo lang tot het lukt.

Lees ook: 

Hightech emancipeert de Israëlische Arabieren

Israëlische Arabieren dringen door in Israëls succesvolle hightechindustrie. Maar veranderingen gaan langzaam, want de barrières zijn groot

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden