Protesten Iran

President Iran wil onderzoek dood vrouw die tot protesten leidde

De Iraanse President Ebrahim Raisi tijdens een persconferentie. Beeld AP
De Iraanse President Ebrahim Raisi tijdens een persconferentie.Beeld AP
Redactie Trouw

De Iraanse president Ebrahim Raisi zei donderdag dat de dood van de jonge vrouw die aanleiding gaf tot de recente protesten in Iran tegen politiegeweld tegen vrouwen nader moet worden onderzocht.

Bij die protesten zijn zeventien mensen omgekomen, zowel burgers als politieagenten, aldus de Iraanse staatstelevisie.

De acties begonnen vrijdag, nadat de 22-jarige Mahsa Amini was gestorven. Ze was opgepakt door de religieuze politie, omdat ze niet voldeed aan de islamitische kledingvoorschriften. Volgens de demonstranten heeft Amini een fatale klap op haar hoofd gekregen van de politie en overleed ze op het bureau. De politie ontkent en zegt dat ze een natuurlijke dood stierf.

Tijdens een persconferentie in New York, waar Raisi de Algemene Vergadering van de VN bijwoont, herhaalde de geestelijke leider de conclusie van een lijkschouwer dat Amini niet was geslagen, een bevinding die door demonstranten wordt verworpen. “Maar ik wil niet overhaast tot een conclusie komen”, zei Raisi.

Raisi, die verbolgen is over de sancties die de VS hebben opgelegd aan de zedenpolitie in Iran, greep de gelegenheid ook aan om het Westen te beschuldigen van een “dubbele moraal”. Zo wees hij op de vele burgers die jaarlijks door de Amerikaanse politie worden gedood. “Waarom zijn er geen onderzoeken die daarop volgen?”

Iraanse autoriteiten waarschuwden donderdag dat het bijwonen van protesten over de dood van Amini illegaal is en dat demonstranten zullen worden vervolgd, melden Iraanse nieuwswebsites.

Lees ook:

Na de dood van Mahsa Amini willen protesterende Iraniërs van religieuze politie af

Grote groepen vrouwen en mannen gingen de straten op en scandeerden leuzen tegen het regime. Sommige vrouwen trokken hun eigen hoofddoek af of staken deze demonstratief in brand.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden