ProfielTanzania

President ‘Bulldozer’ van Tanzania vindt corona onzin

John Magufuli bij zijn inauguratie in 2015 als president van Tanzania.   Beeld REUTERS
John Magufuli bij zijn inauguratie in 2015 als president van Tanzania.Beeld REUTERS

De Bulldozer, dat is de bijnaam van de president van Tanzania, John Magufuli . Sinds 2015 is hij aan de macht. Hij afficheert zich graag als ‘man van het volk’, maar ontwikkelt zich steeds meer als de man met alle macht, die geen tegenspraak duldt.

Erik van Zwam

Magufuli (60) gaat steeds meer lijken op de evenknie van mannen als de Amerikaanse president Donald Trump en de Braziliaanse president Jair Bolsonaro. Deze week ontsloeg Magufuli de directeur van het nationaal laboratorium. Hij, de president, gelooft niet in het gevaar van corona. Maatregelen tegen het virus ziet hij als een aanslag op de economie en die moet juist draaiend gehouden worden. Officieel kent het land slechts 480 besmette personen, slechts 16 mensen zijn aan corona overleden.

Magufuli ziet niets in testen om corona vast te stellen, want dan kunnen er weleens heel andere cijfers op tafel komen. Hij liet deze week weten dat hij in het geheim motorolie, een papaja, een kwartel en een geit had laten testen en die bleken allemaal corona te hebben. Dus heeft de president een onderzoek gelast naar de ‘dubieuze praktijken’ van het laboratorium.

De president zet zich neer als de sterke man van het land die corruptie bestrijdt en de economie aanjaagt. Zo verbood hij kort na zij aantreden buitenlandse reizen van ambtenaren zonder zijn toestemming. En ja, dat scheelde de schatkist honderden miljoenen dollars.

Ridicule problemen met idiote oplossingen

Magufuli presenteert zich ook als de man van de oplossingen voor alle praktische problemen. Al enige jaren maken Tanzanianen zich vrolijk op Twitter over dit zelf gecreëerde imago onder de hashtag #whatwouldmagifulido: hoe zou Magufuli het aanpakken? En daar buitelen ridicule problemen met idiote oplossingen over elkaar heen.

Maar zo langzamerhand is dat niet meer zonder risico. In de vijf jaar dat hij nu aan de macht is, beperkte Magufuli de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid. Kranten die hem onwelgevallige berichten publiceerden, werden gesloten. Trumps adagium dat alles in de media nepnieuws is, heeft president Bulldozer met graagte overgenomen.

Inmiddels heeft hij ook de oppositie aan banden gelegd. Al een paar jaar is het verboden om politieke bijeenkomsten in het land te organiseren zonder toestemming. De parlementaire debatten die via de televisie live werden uitgezonden zijn inmiddels sterk beperkt. De oppositie beschuldigt Magufuli en zijn partij de CCM ervan politieke activiteiten te criminaliseren.

Dit jaar moeten er presidentsverkiezingen worden gehouden. Wanneer is nog onbekend. De oppositie vreest dat Magufuli en zijn partij de verkiezingen zo inrichten dat er in Tanzania slechts een partij overblijft.

Lees ook:

‘De Bulldozer’ van Tanzania ontslaat in één klap 10.000 ambtenaren.

Tot groot plezier van veel Tanzanianen heeft de president weer duizenden ambtenaren ontslagen. Hij wordt wel steeds autocratischer.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden