President Biden draagt zwarte vrouw voor als opperrechter

De Amerikaanse president Joe Biden en rechter Ketanji Brown Jackson. Beeld Getty Images
De Amerikaanse president Joe Biden en rechter Ketanji Brown Jackson.Beeld Getty Images

De Amerikaanse president Joe Biden heeft een zwarte vrouw voordragen als opperrechter. Daarmee krijgen de Verenigde Staten met Ketanji Brown Jackson voor het eerst een zwarte vrouw als rechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof.

ANP

De Senaat van het parlement moet de nominatie goedkeuren. Een meerderheid is waarschijnlijk omdat Biden zowel zijn Democraten als de rivaliserende Republikeinen raadpleegde.

De president bestempelde Jackson als een “sterk moreel kompas”. Ook zei hij dat het tijd is dat de hoogste rechtbank “eruitziet zoals Amerika”.

Jackson werkt nu in een hof van beroep, een instantie net onder het Hooggerechtshof. Eerder was ze advocaat voor mensen die geen jurist kunnen betalen. Het is de bedoeling dat ze de 83-jarige Stephen Breyer vervangt, voor wie ze ook werkte.

Breyer kondigde onlangs aan te stoppen. Hij geldt als een van de drie liberale rechters in het negenkoppige rechtscollege, dat wordt gedomineerd door conservatieve rechters. Biden zorgt er nu voor dat de liberale minderheid niet nog kleiner wordt. Hij had al tijdens zijn verkiezingscampagne beloofd een zwarte vrouw voor te dragen als er een post zou vrijkomen. Met de 51-jarige Jackson lijkt er voor de komende tientallen jaren in ieder geval een liberale stem verzekerd.

Het Hooggerechtshof heeft het laatste juridische woord over alle omstreden onderwerpen inclusief abortus, wapenbezit en immigratie. In 2020 overleed de progressieve rechter Ruth Bader Ginsburg, die op voordracht van de Republikeinse president Trump werd vervangen door de ultraconservatieve Amy Coney Barrett. Daarmee kregen de opperrechters van behoudender snit een duidelijke meerderheid.

Lees ook:

Column Bas den Hond: Voor Republikeinen valt er weinig te winnen in moeilijk doen rond het Hooggerechtshof

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden