Afghanistan

Presentatrices negeren bevel Taliban en verschijnen op tv zonder hun gezicht te bedekken

Vrouwen op straat in Kaboel. Beeld REUTERS
Vrouwen op straat in Kaboel.Beeld REUTERS

Vrouwelijke presentatrices van verschillende grote televisiekanalen in Afghanistan zijn zaterdag op televisie verschenen zonder hun gezicht te bedekken, ondanks een bevel van de Taliban om dit wel te doen.

ANP

Het zogenoemde ministerie voor de bevordering van deugd en het beletten van zonde had Afghaanse tv-zenders opgeroepen om het kledingvoorschrift vanaf zaterdag te handhaven. Voorheen hoefden vrouwelijke journalisten op televisie alleen een hoofddoek te dragen.

De zenders TOLOnews, Shamshad TV en 1TV zonden echter alle drie liveprogramma's uit waarbij de gezichten van de vrouwelijke presentatrices niet bedekt waren. "Onze vrouwelijke collega's zijn bezorgd dat als ze nu hun gezicht bedekken, de volgende stap zal zijn dat hun verteld wordt dat ze moeten stoppen met werken", verklaarde Abid Ehsas, de hoofdredacteur van Shamshad TV, tegenover het Franse persbureau AFP.

Risico om ontslagen te worden

Een woordvoerder van het ministerie waarschuwde zaterdag dat de vrouwen het risico lopen om ontslagen te worden als ze zich niet aan het bevel gaan houden. Bovendien lopen ook mannen risico om hun baan kwijt te raken als hun vrouw of dochters zich verzetten tegen het kledingvoorschrift.

Begin deze maand werden Afghaanse vrouwen in een decreet bevolen om in het openbaar een boerka te dragen, net als tijdens het eerste Taliban-regime tussen 1996 en 2001. Tijdens dat regime mochten vrouwen ook niet werken of naar school.

Na de machtsovername in augustus zei de moslimextremistische organisatie van plan te zijn om vrouwenrechten in Afghanistan te respecteren. De afgelopen maanden werd echter onder meer een verbod op onderwijs voor meisjes afgekondigd. Ook mogen Afghaanse vrouwen sinds november niet meer in tv-series meespelen en sinds maart alleen nog in een vliegtuig stappen als ze begeleid worden door een mannelijk familielid. Vooral op lokaal niveau worden allerlei beperkingen voor vrouwen weer ingevoerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden