Lesotho

Premier Thabane van Lesotho verdacht van moord op zijn tweede vrouw

Premier Thomas Thabane en zijn derde vrouw Maesaiah Thabane worden beiden verdacht van de moord in 2017 op de tweede vrouw van de minister-president, Lipolelo Thabane.
 Beeld AFP
Premier Thomas Thabane en zijn derde vrouw Maesaiah Thabane worden beiden verdacht van de moord in 2017 op de tweede vrouw van de minister-president, Lipolelo Thabane.Beeld AFP

De minister-president van Lesotho, Thomas Thabane (80) wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op zijn tweede vrouw in 2017. Afgelopen vrijdag moest hij voor verhoor bij de rechter verschijnen, maar hij kwam niet opdagen.

Erik van Zwam

De bejaarde premier zat in Zuid-Afrika. Hij was niet gevlucht, zeiden zijn advocaten, Thabane was daar voor medisch onderzoek. Maandagochtend verscheen de minister-president ineens voor rechter Phetise Motanyane. De aanklacht werd voorgelezen, maar zijn advocaten eisten dat de zaak wordt voorgelegd aan het Constitutioneel Hof. Een zittende premier zou immuniteit genieten voor strafvervolging. Rechter Montanyane verwees de zaak door.

In het kleine bergkoninkrijk omringd door Zuid-Afrika vraagt iedereen zich af of de premier met deze juridische truc probeert strafvervolging te ontlopen. De regerende ABC-partij drong al eerder aan op zijn vertrek. Onder grote druk zei Thabane afgelopen donderdag dat hij op 31 juli opstapt.

Vrouw nummer 3 ook voor de rechter

Het wantrouwen in de bergstaat, dat al vele jaren wordt geteisterd door staatsgrepen en duistere politieke intriges, is groot. De doorverwijzing naar het Constitutioneel Hof kan betekenen dat een minister-president immuniteit geniet. Lesotho vreest dat hij deze zomer helemaal niet vertrekt als minister-president, maar zo lang mogelijk blijft zitten om niet voor de rechter te komen voor moord.

Zijn partij ziet die bui ook hangen en is dit weekend een procedure begonnen om een opvolger van Thabane aan te wijzen en zo de druk op hem op te voeren.

Voor de minister-president is er nog een reden om aan te blijven. Zijn derde vrouw, zijn voormalige minnares Maesaiah Ramoholi, die hij twee maanden na de moord op zijn vrouw Lipolelo trouwde, staat op 17 maart voor de strafrechter als verdachte. Ramoholi zou de opdracht hebben gegeven om Lipolelo uit de weg te ruimen. Thabane kan als minister-president meer doen voor zijn huidige vrouw dan als verdachte en ambteloos burger.

Lees ook:

Vrouw premier Lesotho voor de rechter voor moord op zijn ex-vrouw.

De vrouw van de minister-president van Lesotho, Maesaiah Thabane (44) moet op 17 maart voor de strafrechter komen, zo bepaalde een rechter in het door Zuid-Afrika omsloten bergkoningrijk.

Wie vermoordde de first lady van Lesotho, en andere mysteries in het kleine land

De minister-president van Lesotho Thomas Thabane, en zijnfirst lady worden verdacht van moord op zijn voormalige vrouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden