Spanningen Zuidoost Azië

Premier Taiwan: Wij zullen niet instorten zoals Afghanistan

Een Taiwanese F16 (voorgrond) flankeert een bommenwerper van de Chinese luchtmacht nabij het Taiwanese luchtruim. Beeld AP
Een Taiwanese F16 (voorgrond) flankeert een bommenwerper van de Chinese luchtmacht nabij het Taiwanese luchtruim.Beeld AP

Taiwan zal niet instorten zoals Afghanistan, als het land wordt aangevallen. Dat heeft premier Su Tseng-chang dinsdag gezegd, in een waarschuwing aan de Chinese regering in Peking. Die moet zich niet inbeelden dat zij Taiwan zomaar kan innemen, aldus Su.

De nederlaag van de Afghaanse regering na de terugtrekking van de buitenlandse militairen heeft in Taiwan tot discussie geleid. Zou Taipei wel standhouden in het geval van een Chinese invasie en zouden de Verenigde Staten wel te hulp schieten?

Op de vraag of hij zou vluchten ‘als de vijand voor de poorten staat’, zei premier Su Tseng-chang dat de Taiwanezen niet bang zijn voor arrestatie en zelfs niet voor de dood. Dat is volgens hem gebleken toen Taiwan nog een militaire dictatuur was, tussen 1949 en 1987. “Tegenwoordig zijn er machtige landen die Taiwan met kracht willen opslokken, en net als toen zijn we niet bang om gedood te worden of gevangengezet.”

Peking beschouwt het eiland voor de kust, dat al meer dan zeventig jaar een eigen regering heeft, als onderdeel van China. Het officiële standpunt is dat Taiwan weer onder het centrale gezag moet komen en de Chinese leider Xi Jinping heeft het gebruik van militaire middelen daarbij niet uitgesloten.

Militaire oefeningen voor de kust

China hield dinsdag militaire oefeningen voor de kust van Taiwan, met gevechtsvliegtuigen en marineschepen. Volgens Peking gebeurde dat als reactie op ‘buitenlandse inmenging’ en ‘provocaties’, zonder dat duidelijk werd gemaakt wat die precies waren. China oefent geregeld met de marine en luchtmacht rond Taiwan.

De Taiwanese president Tsai Ing-wen moderniseert ondertussen het eigen leger, met onder meer raketten en onderzeeërs. Amerikaanse wapenleveranties zijn belangrijk voor het land. Washington heeft vaak steun uitgesproken voor Taiwan, ook al erkennen de VS het officieel niet als onafhankelijk land.

Lees ook:

Taiwanese minister is bezorgd: ‘We moeten permanent voorbereid zijn op een Chinese invasie’

China streeft naar hereniging met Taiwan, dat in de praktijk zelfstandig is. De Taiwanese minister van buitenlandse zaken Joseph Wu is bezorgd over een mogelijke Chinese invasie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden