India

Premier Modi roept op tot kalmte na dagenlange protesten tegen omstreden burgerschapswet

Betogers verbranden een pop van de Indiase premier Narendra Modi tijdens een protest bij een islamitische universiteit in de hoofdstad New Delhi. Beeld REUTERS
Betogers verbranden een pop van de Indiase premier Narendra Modi tijdens een protest bij een islamitische universiteit in de hoofdstad New Delhi.Beeld REUTERS
Arjen van der Ziel

De Indiase premier Narendra Modi heeft maandag geprobeerd de gemoederen in zijn land tot bedaren te brengen na vijf dagen van hevige protesten, waarbij al zeker zes doden zijn gevallen. De betogingen zijn gericht tegen een nieuwe burgerschapswet, die volgens critici de moslimminderheid marginaliseert. Premier Modi riep via Twitter op tot ‘vrede, eenheid en broederschap’.

Er waren maandag opnieuw grote demonstraties in Mumbai, Hyderabad, Calcutta en de hoofdstad Delhi. Ook op universiteitscampussen waren er acties.

De demonstranten protesteren om verschillende redenen. Sommigen zijn woedend over de achterstelling van moslims. Anderen, vooral in grensgebieden, vrezen dat de wet immigratie uit buurlanden zal aanmoedigen.

De wet maakt het makkelijker voor hindoes, christenen en leden van andere religieuze minderheden uit de islamitische buurlanden Bangladesh, Pakistan en Afghanistan die voor 2015 naar India kwamen om Indiër te worden, als zij in hun land van herkomst werden vervolgd.

Moslims zijn van de regeling uitgesloten. Volgens de regering is dat omdat zij minder hebben te vrezen in hun herkomstlanden. Maar oppositiepolitici en andere critici wijzen erop dat ook sommige moslims, zoals bijvoorbeeld de Ahmadiyya in Pakistan, in eigen land ernstig gediscrimineerd worden en dat uitsluiting van hen in strijd is met India’s seculiere grondwet.

Lees ook:

Doden bij protest in India tegen wet die moslims uitsluit

Het dodental van de protesten tegen een nieuwe wet in India is opgelopen naar zes. De meeste doden vielen in de staat Assam, waar vier mensen zijn doodgeschoten door de politie. Eén persoon overleed na een vechtpartij tijdens de protesten; een ander kwam om doordat de winkel waarin hij sliep in vlammen opging.

‘Humanitaire’ burgerschapswet bedreigt seculiere karakter van India

Door een omstreden aanpassing van de burgerschapswet voelen Indiase moslims zich bedreigd. ‘Het is tegen onze grondwet om te discrimineren op basis van religie.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden