Libanon

Premier Hariri ziet in technocraat Khatib zijn opvolger

Anti-regeringsbetogers in Beiroet eisen een nieuw politiek bestel.Beeld Reuters

De Libanese premier Hariri hoopt met Samir Khatib tegemoet te komen aan eisen van demonstranten. Maar de zakenman Khatib kan niet los gezien worden van het corrupte systeem.

De Libanese premier Saad Hariri hoopt dat de komst van een nieuwe regeringsleider een einde maakt aan de politieke crisis. De vertrekkende premier heeft al een opvolger van hemzelf in gedachten: Samir Khatib. De naam van deze prominente zakenman in de bouwwereld circuleert al langer en dinsdagavond sprak Hariri officieel zijn steun uit voor zijn benoeming. Maar veel demonstranten zien Khatib niet zitten en gingen hierop nog de straat op, waarbij zij wegen blokkeerden. 

Politieke crisis slaat over naar de economie

De crisis in Libanon lijkt daarmee nog niet voorbij. Het land is al tot stilstand gekomen, maar de politieke crisis slaat snel over naar de economie. Libanon kampt met een enorme schuldenlast en een hoge werkloosheid, maar nu maakt ook de Libanese munt een duikvlucht; de munt is 40 procent in waarde gedaald. Dollars zijn nauwelijks nog te verkrijgen, veel Libanezen worden in salaris gekort en ziekenhuizen vrezen een gebrek aan medicijnen, omdat zij niet over voldoende dollars beschikken om ze in het buitenland in te kopen. Het gevolg: de economische achteruitgang verergert de politieke crisis.

Hariri wil dat er een nieuwe ministersploeg aantreedt die bestaat uit technocraten, en steunt daarom Khatib. Hij ziet voor zichzelf geen rol in die regering: “Ik zal geen politieke figuren nomineren, maar alleen experts”. Hij heeft er alle vertrouwen in dat Khatib zal worden benoemd. “Er is nog een aantal formaliteiten (af te handelen, red.), maar met Gods wil staat er iets goeds gebeuren”.

Demonstranten willen af van de veelal sektarische leiders

Hariri hoopt met een technocratische opvolger tegemoet te komen aan de belangrijkste eis van de protestbeweging. De demonstranten eisen namelijk een nieuw politiek bestel, zonder de veelal sektarische leiders die het land sinds en na de burgeroorlog (1975-1991) besturen.

Maar het is de vraag of de demonstranten een verschil zien tussen de politieke en de economische elite. Hoewel Khatib geen politieke achtergrond heeft, is hij als prominent zakenman wel nauw verweven met dezelfde politieke elite waartegen de demonstranten zich keren. Ook is nog onduidelijk hoe de andere bewegingen in het land zullen reageren. 

De protesten in Libanon houden al weken aan. Beeld EPA

De sjiitische Amal-beweging en het machtige Hezbollah hebben ook een grote aanhang en veel politieke invloed. Zij wensen, anders dan de demonstranten, dat er juist een gemengd kabinet aantreedt met zowel politici als technocraten. Eerder leidden de verschillen tussen Amal- en Hezbollah-aanhangers en de demonstranten al tot gewelddadige confrontaties.

Het parlement komt maandag bijeen om te stemmen over de benoeming van de nieuwe premier.

Lees ook: 

Libanon is klaar met de schatrijke politieke elite

Massale protesten leggen Libanon al een week plat. Het eens zo verdeelde land verenigt zich tegen een steenrijke politieke elite. ‘Alle politici moeten berecht worden.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden