ItaliëPolitiek

Premier Conte heeft geen meerderheid meer, maar hinkt stug op één been verder

De Italiaanse premier Giuseppe Conte op 19 januari in Rome. Beeld Reuters
De Italiaanse premier Giuseppe Conte op 19 januari in Rome.Beeld Reuters

De regering in Rome hangt aan een zijden draadje, maar weigert terug te treden. Hulp om de coalitie te redden moet van individuele senatoren komen.

In Italië zijn er grote zorgen over de slagkracht van de regering, nu die in het parlement geen absolute meerderheid meer heeft. Toch wil premier Giuseppe Conte met zijn wankele minderheidsregering aanblijven. Hij doet zijn best om daadkrachtig te klinken. 

“Italië heeft geen minuut te verliezen. We gaan onmiddellijk aan het werk om de sanitaire noodsituatie en de economische crisis te boven te komen”, twitterde de premier dinsdag na de vertrouwensstemming in de Italiaanse Eerste Kamer, de Senaat. Maar analisten constateren gelaten dat de Italianen nu te maken hebben met ‘een structureel zwakke regering’ en ‘een precaire, verontrustende politieke situatie’.

Vertrouwensstemmingen

Giuseppe Conte kwam vorige week in de problemen toen de piepkleine, centrumlinkse partij van oud-premier Matteo Renzi de coalitie vaarwel zei. Conte liet het vervolgens aankomen op vertrouwensstemmingen in de Kamer van Afgevaardigden en de Senaat. 

Op maandag ging dat goed, op dinsdag niet. Want in de Senaat waren 312 senatoren aanwezig en daarvan stemden er 156 vóór en 140 tegen de regering, waarmee Conte de stemming wel won maar ver uit de buurt bleef van de 161 stemmen die daar bij een volle bak (er zijn 321 senatoren) voor een absolute meerderheid nodig zijn. En Conte won die stemming ook alleen maar omdat Renzi’s partij Italia Viva zich van stemmen onthield.

Oud-premiers van Italië praat met een minister voor een vertrouwensstemming in Rome op 19 januari. Beeld REUTERS
Oud-premiers van Italië praat met een minister voor een vertrouwensstemming in Rome op 19 januari.Beeld REUTERS

Geen politieke stabiliteit

De coalitie van de anti-establishmentpartij Vijfsterrenbeweging en de centrum-linkse Democratische Partij hinkt nu verder. “Van de grondwet mag dat”, schrijft de Italiaanse krant Il Corriere della Sera woensdag. “Maar er is geen politieke stabiliteit, want de marge is klein. De drie senatoren-voor-het-leven die vóór de regering stemden, zijn niet altijd aanwezig.”

De eerste minister en zijn collega-ministers moeten nu op zoek naar een stuk of wat parlementariërs die de regering willen stutten. Mogelijk worden een paar senatoren van Italia Viva teruggelokt naar de Democratische Partij, waar ze anderhalf jaar geleden uitstapten. Steun komt er wellicht ook van parlementsleden die de Vijfsterrenbeweging uit zijn gegooid. Dinsdag stemden twee senatoren van oppositiepartij Forza Italia vóór Conte; zij zijn onmiddellijk uit hun partij gezet en zouden zich in kamp Conte kunnen nestelen.

In hoeverre is zo’n kwetsbare regering – in een wurggreep van Italia Viva en een handjevol ongebonden senatoren – in staat om de actuele problemen het hoofd te bieden? Die problemen zijn niet mis: de coronacrisis is nog steeds hevig, het vaccinatieprogramma loopt vaak tegen problemen aan en er staat een ongekende economische crisis op uitbarsten. 

Er is angst voor grote spanningen onder Italianen die door de coronamaatregelen zijn verarmd of werkloos zijn geworden. En last but not least: Italië moet zeer binnenkort aan Brussel laten weten waaraan en hoe het de tweehonderd miljard euro uit herstelfonds Next Generation EU wil uitgeven. Dat voorstel moet nog helemaal worden uitgewerkt.

Lees ook:

Italiaanse premier krijgt geen meerderheid bij vertrouwensstemming in Senaat

De politieke crisis in Italië verdiept zich verder nu premier Conte dinsdagavond een vertrouwensstemming heeft verloren. Het is onduidelijk of hij nu aftreedt of probeert door te regeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden