Aanslag Christchurch

Premier Ardern maakt excuses voor fouten in aanloop naar aanslagen Christchurch

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern  Beeld AFP
De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda ArdernBeeld AFP

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft excuses aangeboden voor fouten die de politie en de inlichtingendiensten hebben gemaakt in de aanloop naar de aanslagen in Christchurch. Ze zei er direct bij dat de bloedige aanval niet te voorkomen zou zijn geweest.

Een Australische man, Brenton Tarrant, schoot in maart vorig jaar 51 mensen dood bij twee moskeeën in de stad. Kort daarna stelde de regering een commissie in, die moest onderzoeken of de overheid fouten heeft gemaakt in de aanloop naar de aanslagen.

Uit het 792 pagina's tellende rapport blijkt dat de veiligheidsdiensten van Nieuw-Zeeland ‘bijna uitsluitend’ gericht waren op de dreiging van islamitisch terrorisme en daardoor weinig oog hadden voor dreiging uit andere hoeken van de samenleving. Ook zou de politie onvoldoende controle hebben uitgeoefend bij het afgeven van vuurwapenvergunningen.

De premier verontschuldigde zich daarvoor. “In de toekomst moeten we ervoor zorgen dat de middelen voldoende worden gericht op de reeks bedreigingen waarmee Nieuw-Zeeland wordt geconfronteerd. Elke Nieuw-Zeelander verdient een systeem dat zijn best doet om alle burgers te beschermen. De commissie concludeert niet dat de aanslagen voorkomen hadden kunnen worden, maar we hadden meer kunnen doen en daarvoor maak ik mijn excuses.”

De onderzoekscommissie doet 44 aanbevelingen om aanslagen zoals die in Christchurch in de toekomst te voorkomen. Premier Ardern heeft gezegd dat ze die volledig gaat overnemen. Een van de belangrijkste adviezen is het oprichten van een nieuwe inlichtingendienst, die zich vooral moet bezighouden met contraterrorisme en onderzoek naar terreurdreiging. Ook komen er nieuwe wetten die digitaal haat zaaien moeten bestrijden en wordt er een programma ontwikkeld om tekenen van radicalisering eerder te leren herkennen.

Lees ook:

Christchurch-schutter gaat voor altijd de cel in, en zelfs dat is volgens de rechter niet lang genoeg

De Australische rechtsextremist Brenton Tarrant, die vorig jaar een bloedbad aanrichtte bij twee moskeeën in Nieuw-Zeeland, verdwijnt voorgoed achter de tralies.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden