‘Tsjechische Trump’

Positie Tsjechische premier Babis wankelt na verkiezingen

De Tsjechische premier Andrej Babis. Beeld EPA
De Tsjechische premier Andrej Babis.Beeld EPA

De positie van de Tsjechische premier Andrej Babis wankelt na de parlementsverkiezingen in het Midden-Europese land. Zijn populistische centrumpartij ANO (‘Ja’) bleef weliswaar de grootste partij met 27 procent van de stemmen. Maar of het genoeg is om verder te regeren, is de vraag.

Redactie Trouw

President Milos Zeman zal Babis de opdracht geven een regering te vormen, maar bijna geen andere partij wil met hem samenwerken. Twee blokken van centrumrechtse en liberale oppositiepartijen behaalden samen de absolute meerderheid. De centrumrechtse groep vergaarde zelfs iets meer steun dan ANO.

Als de twee blokken besluiten samen verder te gaan, lijkt het over en uit voor Babis. Kopstukken van de oppositie kondigden al meteen aan dat zij gaan overleggen over de vorming van een nieuwe regering.

De 67-jarige premier leidt een minderheidsregering met de sociaaldemocraten. De coalitie krijgt gedoogsteun van de communisten, maar die lijden een historische nederlaag en verdwijnen voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog uit het parlement.

Tegenstanders van Babis hebben veel kritiek op zijn aanpak van de coronapandemie. Tsjechië telde ruim 30.000 coronadoden. De succesvolle zakenman wordt daarnaast beschuldigd van belangenverstrengeling. De Europese Commissie zette in augustus subsidies aan het door Babis opgerichte bedrijf stop. De premier zou nog actief zijn geweest in de onderneming, wat hij zelf ontkent. Recente onthullingen van de zogenoemde Pandora Papers over witwaspraktijken laten zien dat de miljardair een offshore investeringsmaatschappij bezit waarmee in Zuid-Frankrijk twee villa’s werden gekocht ter waarde van ruim 14 miljoen euro.

Lees verder:

Hij is verstrikt in de schandalen, en toch staat premier Babis, de ‘Tsjechische Trump’, op winst

Tsjechië gaat vrijdag en zaterdag naar de stembus. Premier Andrej Babis is verstrikt in financiële schandalen. De ‘Tsjechische Trump’ stevent niettemin af op een overwinning.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden