Vondst

Poolse wetenschappers ontdekken 'eerste' zwangere mummie

Poolse wetenschappers noemen de ontdekking van een zwangere mummie een unieke vondst. Beeld AFP
Poolse wetenschappers noemen de ontdekking van een zwangere mummie een unieke vondst.Beeld AFP
Redactie Trouw / ANP

Poolse wetenschappers denken een wereldprimeur in handen te hebben met de ontdekking van een zwangere mummie. De zwangerschap werd ontdekt bij een scan van het circa 2000 jaar oude lichaam.

Een betrokken archeoloog vertelde dat ze op röntgenfoto’s iets zag wat haar als moeder van drie kinderen bekend voorkwam: een kleine voet. Onderzoekers stelden later vast dat zich een foetus bevindt in het lichaam van de dode vrouw, die vermoedelijk in de 20 was.

Het onderzoeksteam spreekt over een unieke vondst. “We hebben geen vergelijkbare gevallen kunnen vinden. Dat betekent dat ‘onze’ mummie de enige in de wereld is waarbij een foetus is vastgesteld”, jubelde een andere deelnemer aan het project.

De foetus werd ontdekt tijdens een röntgenfoto. Beeld AFP
De foetus werd ontdekt tijdens een röntgenfoto.Beeld AFP

De mummie is in de negentiende eeuw naar Polen gehaald en wordt geëxposeerd in een museum in Warschau. Aanvankelijk werd gedacht dat het ging om de stoffelijke resten van een mannelijke geestelijke die leefde in de eerste eeuw voor of na Christus.

Wetenschappers houden er nu rekening mee dat het lichaam veel ouder is. De foetus zou tussen de 26 en 30 weken oud zijn geweest op het moment dat de vrouw overleed. Het is nog onduidelijk wat haar precies het leven heeft gekost. Onderzoekers hopen dat nog te kunnen achterhalen.

Lees ook:
Archeologen vinden in Egypte 110 graftombes van duizenden jaren oud

Opnieuw is er een opvallende archeologische vondst gedaan in Egypte. De regering brengt het groots: dit moet de toerismesector van het land een boost geven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden