Rechtsstaat

Poolse regering scoort pr-punten met Von der Leyen

De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen met de Poolse president Andrzej Duda (links achter haar) en de Poosle premier Mateusz Morawiecki (rechts). Beeld AFP
De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen met de Poolse president Andrzej Duda (links achter haar) en de Poosle premier Mateusz Morawiecki (rechts).Beeld AFP

De Poolse premier presenteerde het vrijgeven van Europese covidgelden als helder bewijs: ‘Met de rechtsstaat is niets aan de hand.’

Ekke Overbeek

De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen stond erbij en keek ernaar. Ze zag hoe de Poolse minister-president Mateusz Morawiecki van haar komst naar Polen een pr-stunt maakte. Met de rechtsstaat is niets aan de hand, zo meldde de premier, terwijl Von der Leyen net had uitgelegd wat voor aanpassingen er nog nodig zijn om de miljarden uit de covid-herstelpot te krijgen.

“Onze oppositie is erin geslaagd om sommige ambtenaren in Brussel ervan te overtuigen dat hier de rechtsstaat wordt afgebroken. Natuurlijk is dit absoluut niet het geval”, verklaarde premier Mateusz Morawiecki met een stalen gezicht, staand naast Von der Leyen.

De persconferentie van donderdag liet nogmaals zien dat de Poolse regering niet van plan is om aan de zogeheten ‘mijlpalen’ inzake de rechtsstaat te voldoen; eisen die de Commissie verbindt aan de uitbetaling van tientallen miljarden euro’s uit het Europese Herstelfonds. De boodschap van Morawiecki was helder. De Poolse rechtsstaat loopt geen gevaar door de ‘hervormingen’ waarmee zijn partij, het conservatief-nationalistische Recht en Rechtvaardigheid, haar greep op rechtbanken heeft vergroot.

De staatszender jubelt

Dat is ook wat miljoenen kijkers, luisteraars en lezers van de staatsgezinde media dezer dagen meekregen. Samen met andere bekende slogans: de Commissie heeft geen enkele rechtsgrond om het geld te bevriezen. En: de Poolse oppositie maakt de Commissie wijs dat de rechtsstaat wordt afgebroken.

Alleen is er nog een extra element: de knieval van de Commissie. “Na bijna een jaar waarin de Europese Commissie Polen heeft gechanteerd, keurt ze nu het nationale herstelplan goed”, jubelde staatstelevisie TVP. “Het conflict met de EU is beëindigd. Het geld voor het nationaal herstelplan komt naar Polen.”

Of het geld komt, valt te bezien, maar de Poolse regering heeft haar pr-punten al gescoord. De gezamenlijke persconferentie verliep volgens het bekende PiS-stramien. President en premier spraken lang en lovend over hun eigen successen. Vervolgens waren er een paar minuten voor vragen. Eerst de staatstelevisie TVP, dan nog een Poolse zender die geen kritische vragen meer stelt en vervolgens één vraag voor Reuters.

“Wij hebben nog vragen”, riepen andere journalisten. Von der Leyen keek besluiteloos om zich heen en liet zich vervolgens gewillig het gebouw uit leiden.

Lees ook:

Polen krijgt toch coronamiljarden van de EU. ‘Een historische fout’.

Polen krijgt toch zijn 36 miljard coronaherstelgeld. Het Europees Parlement is verontwaardigd. Dat vindt dat de rechtsstaat niet onderhandelbaar is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden