Asielaanvragen

Poolse grenswachten mogen illegaal binnengekomen migranten nu direct de grens overzetten

null Beeld Reuters
Beeld Reuters

Het Poolse parlement heeft een wet goedgekeurd die het makkelijker maakt om migranten aan de grens het land uit te zetten.

Poolse grenswachters kunnen migranten per onmiddellijk het land uitzetten, als ze hen betrappen op een poging om illegaal de grens over te komen. Ook kunnen ze asielaanvragen weigeren zonder enig onderzoek. Het Poolse parlement heeft donderdag een wet aangenomen die dat mogelijk maakt. Die wet moet nog worden ondertekend door president Andrzej Duda.

Volgens internationale wetgeving hebben migranten het recht om asiel aan te vragen en is het verboden om potentiële asielzoekers terug te sturen naar hun land van herkomst als hun leven daar in gevaar is. Matteo Meccacci van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zegt tegen persbureau Reuters: “Als mensen een legitiem asielverzoek hebben, moeten ze de kans krijgen om dat in te dienen. Ik begrijp dat er zorgen zijn over de veiligheid, maar die gaan niet boven internationale bescherming.”

Ylva Johansson, Eurocommissaris voor binnenlandse zaken, zegt dat EU-landen de buitengrenzen van het blok moeten beschermen, maar dat ze ook de rechtsstaat en grondrechten moeten handhaven.

De Poolse wet komt acht dagen nadat het constitutioneel hof van het land oordeelde dat het Poolse recht zwaarder weegt dan het Europese. Woensdag gaf de Poolse ministerraad groen licht voor de bouw van een grensmuur, die zo’n 353 miljoen euro zal kosten. De dag erna is in het grensgebied tussen Polen en Wit-Rusland het lichaam van een Syrische vluchteling gevonden. De 24-jarige man, die aan onderkoeling of uitputting is overleden, is de zevende migrant die in korte tijd dood is gevonden in het gebied.

Lees ook:
Polen en de EU hebben flinke ruzie. Maar voor een ‘Polexit’ is het te vroeg

Eén ding is zeker: Polen en de Europese Unie hebben een heel grote ruzie. Wat kan Brussel doen om Polen in het Europese gareel te krijgen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden