Polen

Poolse activiste veroordeeld voor hulp bij abortus

De activist Justyna Wydrzynska stond dinsdag in de Poolse rechtbank de pers te woord.  Beeld AP
De activist Justyna Wydrzynska stond dinsdag in de Poolse rechtbank de pers te woord.Beeld AP

Een Poolse rechtbank heeft dinsdag een abortusactiviste veroordeeld tot acht maanden taakstraf voor hulp bij abortus.

Eric Brassem

De zaak gold bij voorbaat als historisch – zeker in Polen, maar ook internationaal: Justyna Wydrzynska, activiste van de Poolse organisatie Abortus Zonder Grenzen, stuurde in 2020 per post abortuspillen aan een landgenote die haar daarom gevraagd had. Aangezien hulp bij abortus in Polen strafbaar is, riskeerde Wydrzynska een gevangenisstraf van drie jaar. Een rechtbank in Warschau veroordeelde haar gisteren tot een taakstraf van acht maanden.

In het overwegend katholieke Polen is abortus in bijna alle omstandigheden verboden. Bij incest of verkrachting is het toegestaan, maar alleen als het slachtoffer bij de arts aantoont dat daarover een zaak loopt. Als het leven van de moeder gevaar loopt is abortus ook toegestaan, maar artsen zijn ook dan huiverig om in te grijpen. Volgens vrouwenrechtenorganisaties zijn daardoor inmiddels zeker drie vrouwen overleden. Vrouwen mogen wel zelf een zwangerschap beëindigen door abortuspillen te slikken, maar daarbij hulp verlenen is strafbaar.

Tot 2020 was abortus nog wel legaal als de foetus zware afwijkingen vertoonde, maar in dat jaar maakte het Constitutionele Hof daaraan een einde. Poolse vrouwen die een abortus willen ondergaan, zoeken meestal hun toevlucht tot klinieken in andere landen, waaronder Duitsland en Nederland. Maar niet alle vrouwen kunnen zich dat veroorloven.

Telefonische hulplijn

“Ik voel me niet schuldig. Het enige oordeel dat ik aanvaard is dat van de persoon aan wie ik de pillen heb gestuurd”, zei Wydrzynska na de uitspraak tegen de Washington Post. Ze zei dat zij en haar organisatie doorgaan met het verschaffen van informatie. Voor vrouwen in nood heeft de organisatie een telefonische hulplijn, en ook per email kunnen vrouwen informatie krijgen over veilige zwangerschapsbeëindiging.

Buiten de rechtbank hadden zich gisteren Poolse en buitenlandse activisten verzameld. Ze gaven elkaar voor de verzamelde pers ‘abortuspillen’ door uit protest tegen het vonnis. Ook de International Planned Parenthood Federation (IPPF), die zich in tientallen landen sterk maakt voor seksuele rechten en het recht op abortus, heeft zich ingespannen voor Wydrzynska.

De vrouw die zij aan pillen heeft geholpen, was bang om in het buitenland hulp te zoeken vanwege dreigementen van haar man, aldus informatie over de zaak die IPPF heeft verspreid. De echtgenoot ontdekte de pillen en belde de politie. Bij een huiszoeking werden bij Wydrzynska abortuspillen aangetroffen. In november werd zij aangeklaagd wegens ongeautoriseerd bezit van medicijnen en het verlenen van hulp bij abortus. Wydrzynska gaat in beroep tegen het vonnis.

Lees ook:

Nederland is toevluchtsoord voor Poolse vrouwen die om medische redenen abortus willen

Nederlandse abortusklinieken zien een nieuwe patiëntengroep: Poolse vrouwen die gewenst zwanger zijn, maar om medische redenen hun zwangerschap willen afbreken.D66 pleit voor een gratis behandeling voor deze vrouwen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden