Wit-Rusland

Politiegeweld bij protesten tegen Loekasjenko

Het wekelijkse protest in Minsk. Beeld AFP
Het wekelijkse protest in Minsk.Beeld AFP

Duizenden mensen hebben ondanks politiegeweld voor de vijftiende zondag op rij vreedzaam geprotesteerd tegen de Wit-Russische leider Aleksandr Loekasjenko. De politie begon meteen om mensen op te pakken.

ANP

In de hoofdstad Minsk verzamelden de demonstranten zich zondag eerst in hun woonwijken en vormden daarna protestmarsen met de historische wit-rood-witte vlaggen.

De politie begon al aan het begin van de bijeenkomsten mensen op te pakken. Mensenrechtencentrum Wesna publiceerde de namen van de arrestanten. Op elk van de laatste twee zondagse demonstraties waren er ongeveer duizend arrestaties. Ook in andere steden riepen mensen opnieuw op tot het aftreden van Loekasjenko.

De autoriteiten stuurden honderden ordehandhavers van het ministerie van binnenlandse zaken en het leger naar Minsk. Gevangenenbusjes, waterkanonnen en ander zwaar materieel stonden klaar. De grote pleinen van de hoofdstad waren afgezet met metalen barricades. De autoriteiten vertraagden het mobiele internet en blokkeerden ongeveer tien metrostations om massale bijeenkomsten te voorkomen.

Mars tegen het fascisme

Deze keer werd de demonstratie officieel aangekondigd als Mars tegen het fascisme. De organisatoren reageerden daarmee op de laatste beschimpingen van Loekasjenko dat ze fascisten waren.

De protesten van de democratiebeweging duren al meer dan drie maanden. De beweging roept ook op tot een einde aan het politiegeweld tegen vreedzame demonstranten, de vrijlating van alle politieke gevangenen en nieuwe verkiezingen.

Loekasjenko claimt de overwinning bij de presidentsverkiezingen op 9 augustus met 80,1 procent van de stemmen. De oppositie ziet burgerrechtenactiviste Svetlana Tichanovskaja als de winnaar van de verkiezingen.

Lees ook:

Het verzet in Wit-Rusland is een strijd van verstand tegen destructie

Bijna niemand zag het Wit-Russische protest aankomen, ook slavist Sjeng Scheijen niet. Zijn gesprek met pianist Vital Stahievitch had hem misschien aan het denken moeten zetten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden