Verenigde Staten

Politie Texas doet onderzoek naar ‘migrantendrop’ door gouverneur van Florida

Het hulpcentrum waar migranten werden gerekruteerd voor de stunt van gouveneur DeSantis. Beeld AFP
Het hulpcentrum waar migranten werden gerekruteerd voor de stunt van gouveneur DeSantis.Beeld AFP

De autoriteiten in de Amerikaanse staat Texas begint een strafrechtelijk onderzoek naar twee vluchten die vorige week 48 migranten van de stad San Antonio naar Martha’s Vineyard brachten, een als welvarend bekendstaand eiland in de overwegend Democratische staat Massachusetts. De Republikeinse gouverneur van Florida, Ron DeSantis, organiseerde de vluchten, die het Witte Huis veroordeelde als een ‘politieke stunt’.

Redactie Trouw

Sheriff Javier Salazar van Bexar County, het district waartoe ook San Antonio behoort, zei maandag dat de circa vijftig migranten, oorspronkelijk afkomstig uit Venezuela, ‘onder valse voorwendselen waren gelokt’ en ‘voor niets anders dan een foto-moment’ in Martha’s Vineyard waren achtergelaten. Een Venezolaanse man zou geld hebben gekregen voor het rekruteren van zo'n vijftig mensen bij een hulpcentrum voor migranten in San Antonio. Eerst verbleven ze een paar nachten in een hotel, daarna werden ze in vliegtuigen naar Martha's Vineyard gezet.

Salazar is zelf lid van de Democratische Partij, maar zijn politieke kleur speelde volgens hem geen rol bij zijn beslissing. “Vanuit een mensenrechtenperspectief is het verkeerd. Wat deze mensen is aangedaan is verkeerd”, aldus de sheriff. Omdat de vluchten onaangekondigd landden, was in Martha's Vineyard niemand voorbereid op de komst van de 48 passagiers. Het ging in dit geval overigens om mensen die legaal in de VS verblijven, verduidelijkt de sheriff. “Ze hadden het recht om vrij rond te lopen.”

Op 8 november zijn er tussentijdse verkiezingen en DeSantis aast op een volgende termijn in Florida. Hij geldt ook als een mogelijke kandidaat om in 2024 de Republikeinse presidentsnominatie te winnen. Onder invloed van de voormalige president Donald Trump bedienden de afgelopen jaren steeds meer Republikeinse politici zich van anti-immigratie retoriek.

Volgens de Republikeinse gouverneurs van de grensstaten Texas en Arizona gaan zij gebukt onder illegale grensoversteek en hebben Democratische staten makkelijk praten. Daarom hebben ze onlangs zonder waarschuwing duizenden migranten met bussen naar overwegend Democratische steden gebracht. Zo liet gouverneur Greg Abbott van Texas onlangs nietsvermoedende migranten afzetten bij het huis van vicepresident Kamala Harris in Washington D.C.

Het Witte Huis heeft laten weten de acties van de gouverneurs streng te veroordelen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden