Inval

Politie Hongkong valt binnen bij pro-democratische krant

Alleen de monitoren staan nog op de bureaus nadat de politie de computers van Apple Daily heeft geconfisqueerd. Beeld AP
Alleen de monitoren staan nog op de bureaus nadat de politie de computers van Apple Daily heeft geconfisqueerd.Beeld AP

In Hongkong is de politie met 500 agenten de redactie van de prodemocratische krant Apple Daily binnengevallen. De hoofdredacteur en vier andere leidinggevenden zijn thuis opgepakt. De politie zegt dat ze zijn gearresteerd voor het samenspannen met het buitenland of ‘externe elementen’ die de nationale veiligheid in gevaar brengen. Ook zijn banktegoeden bevroren van drie bedrijven die met Apple Daily samenwerken.

De krant is kritisch op de Chinese regering, en werd in augustus vorig jaar ook al eens binnengevallen. Toen werden er tien mensen gearresteerd. De krant zou de nationale veiligheidswet hebben overtreden. In deze wet, die vorig jaar volgens critici is ingevoerd om China’s greep op Hongkong te versterken, staat dat het streven naar afscheiding, buitenlandse inmenging en staatsondermijnende activiteiten verboden zijn in Hongkong.

Apple Daily zond de inval live uit op haar Facebookpagina. Ook plaatsten de journalisten een foto op Instagram waarop te zien is dat politieagenten in bestanden op de computers van journalisten kijken. Volgens de politie hebben journalisten meer dan dertig artikelen geschreven waarin ze andere landen oproepen om sancties in te stellen tegen China en Hongkong.

Redactievloer is een ‘plaats delict’

De minister van veiligheid van Hongkong John Lee, zegt dat dit geen normale journalisten zijn en dat er niet met hen samengewerkt moet worden, omdat er anders een hoge prijs zal worden betaald. “Blijf bij ze vandaan, anders zal je alleen met spijt achterblijven.” Ook noemde hij de redactievloer een ‘plaats delict’.

Apple Daily heeft een brief gepubliceerd, waarin staat dat de politie veel spullen heeft geconfisqueerd, waaronder 38 computers van journalisten met belangrijk materiaal. Ze zeggen dat ze hopen dat ze kunnen blijven publiceren, maar dat dit afhangt van wat er allemaal in beslag is genomen.

De eigenaar van Apple Daily is Jimmy Lai, die momenteel zelf al in de gevangenis zit. Hij zit een celstraf van twintig maanden uit, voor het spelen van een rol bij de protesten van 2019 in Hongkong. Toen werd er tegen een nieuwe uitleveringswet gedemonstreerd, waardoor verdachten in China berecht kunnen worden.

Lees ook:

Celstraffen voor negen voorvechters van de democratie in Hongkong

De democratische beweging in Hongkong loopt nieuwe klappen op met de veroordeling van een aantal belangrijke voorvechters.

Arrestatiegolf verzwakt democraten in Hongkong

Meer dan vijftig prodemocratische politici en activisten zijn woensdag in Hongkong opgepakt. Daarmee perkt het stadsbestuur de vrijheid verder in.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden