Persvrijheid

Politie Hongkong arresteert journalisten bij inval op de redactie

Ronson Chan van Stand News praat met de pers nadat hij is ondervraagd door de politie.  Beeld EPA
Ronson Chan van Stand News praat met de pers nadat hij is ondervraagd door de politie.Beeld EPA

De pro-democratische nieuwssite Stand News in Hongkong is gesloten, nadat de politie zes redacteuren heeft opgepakt. Daarmee is de persvrijheid in de Chinese stad nog verder ingeperkt, na de eerdere sluiting van de krant en website Apple Daily.

Gijs Moes

Stand News heeft verklaard dat de site en de sociale media niet langer bijgewerkt worden en dat alle medewerkers zijn ontslagen. Die mededeling kwam na een inval op de redactie, door zeker tweehonderd politieagenten. Zij namen spullen in beslag en arresteerden zes huidige en voormalige medewerkers.

Onder de gearresteerden is ook Denise Ho, een populaire zangeres en activist, die eerder in het bestuur van Stand News zat. Redacteur Ronson Chan, die ook voorzitter is van de Hongkongse bond van journalisten, is niet opgepakt. Wel doorzocht de politie zijn huis en nam hem mee voor ondervraging. “Stand News heeft het nieuws altijd professioneel verslagen”, zei Chan, nadat hij weer mocht gaan.

De vrijheden worden vergaand ingeperkt

De gearresteerden kunnen maximaal twee jaar celstraf en een boete krijgen. “We richten ons niet op verslaggevers, maar op overtredingen tegen de nationale veiligheid”, zei inspecteur Steve Li van de Hongkongse politie tijdens een persconferentie. Stand News heeft volgens Li ten onrechte geschreven dat deelnemers aan demonstraties verdwenen of seksueel geïntimideerd zijn nadat ze gearresteerd waren.

Hongkong is de afgelopen twee jaar steeds meer onder controle van de Chinese overheid komen te staan. De vrijheid en autonomie die de voormalige Britse kolonie kende, zijn vergaand ingeperkt. Aan de recente verkiezingen voor het lokale parlement konden vrijwel geen pro-democratische kandidaten deelnemen.

Vorige week zijn op verschillende universiteiten in Hongkong monumenten verwijderd die herinnerden aan het bloedbad op het Tiananmenplein in Peking in 1989. Hongkong was de enige Chinese stad waar herdenkingen van de onderdrukking van de studentenopstand nog mogelijk waren.

Lees ook:
De inwoners van Hongkong weten dat hun oude leven voorbij is

Hongkong was een vrije en bruisende stad. Maar de inwoners weten dat hun oude leven voorbij is, nu China hen met nieuwe wetgeving onder de duim kan houden. ‘We zijn onze vrijheid van meningsuiting kwijtgeraakt.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden