Schoolschutter

Politie erkent fout bij schietpartij Texas: ‘Het was een verkeerde beslissing. Punt uit’

Victor Escalon van het Texaanse ministerie van openbare veiligheid geeft een update over het onderzoek naar de schietpartij in Uvalde.  Beeld ANP / EPA
Victor Escalon van het Texaanse ministerie van openbare veiligheid geeft een update over het onderzoek naar de schietpartij in Uvalde.Beeld ANP / EPA

Na kritiek op het optreden bij de schietpartij op een school in Texas komt nu de erkenning van de politie dat zij verkeerd heeft gehandeld.

Gijs Moes

“Het was een verkeerde beslissing. Punt uit.” Die erkenning kwam vrijdag van Steven McCraw, directeur bij het Texaanse ministerie van openbare veiligheid. McCraw reageerde op de vele vragen over de agenten in Uvalde, die dinsdag bij een moordpartij in de Robb-basisschool, niet direct ingrepen maar afwachtten. Bijna twintig agenten stonden daar meer dan een uur voor de deur van het klaslokaal, terwijl de schutter binnen was.

Na de eerste reacties van ongeloof en medeleven, richtte het Amerikaanse publiek zich al snel op het politieoptreden rond de massamoord op de basisschool in Uvalde, Texas. Langzamerhand werd duidelijk dat de schutter niets in de weg is gelegd bij het binnengaan van de school en dat de agenten die als eerste ter plaatse waren, niet direct hebben opgetreden.

Vooral dat laatste roept vragen op, want de instructies zijn duidelijk: de eerste agenten ter plaatse moeten direct optreden en al het mogelijke doen om een schutter die eenmaal een school is binnengedrongen zo snel mogelijk uit te schakelen. Die regels zijn opgesteld na de moordpartij op Columbine High School in 1999, waarbij dertien doden vielen.

Semi-automatisch wapen

Op de Robb-basisschool maakte een 18-jarige schutter dinsdag 21 slachtoffers: negentien jonge kinderen en twee docenten. Dat deed hij met een semi-automatisch wapen, dat hij kort na zijn verjaardag had gekocht. Dat kon hij zonder problemen doen, omdat hij geen strafblad had. De politie in Uvalde liet kort na de schietpartij weten dat een bewapende veiligheidsmedewerker van de school geprobeerd had de schutter te stoppen, maar zonder succes. Toen de agenten eenmaal waren gearriveerd, zouden die wel actie hebben ondernomen, maar daarmee zijn gestopt toen de man op hen vuurde.

Donderdag kwam de politie al terug op dit verhaal. De schutter kon zonder problemen de school naar binnen lopen, nadat hij thuis al zijn grootmoeder had neergeschoten. Eenmaal liep hij meer dan tien minuten buiten rond en ging daarna via een onbewaakte zijdeur het schoolgebouw in, liep een lokaal binnen, verschanste zich en doodde de kinderen en leerkrachten.

Ouders van de kinderen, die naar de school waren gekomen omdat ze hadden gehoord dat er geschoten werd, hebben kritiek op de politie. Zij zagen agenten die buiten de hekken van de school bleven staan en ouders die naar binnen wilden gaan, tegenhielden. Er ontstonden discussies en enkele ouders zouden handboeien om hebben gekregen of met pepperspray zijn bewerkt, zo blijkt ook uit videobeelden. Een moeder klom naar eigen zeggen over het hek en haalde haar kinderen uit de school.

Negentig minuten

De schutter werd uiteindelijk uitgeschakeld door later opgeroepen leden van de grenswacht, niet door de lokale politie. Die vroeg de grenswachten in eerste instantie zelfs om te wachten, schrijft The New York Times. McCraw kwam vrijdag met meer informatie: de agenten zouden niet gehandeld hebben, omdat ze dachten dat er geen kinderen meer te redden waren. Dat baseerden zij op de vele schoten die ze hoorden in de klas.

Lees ook: Na bloedbad in Texas heeft wapenlobby antwoord al klaar: meer, meer, meer wapens

Na het bloedbad op een lagere school in Texas zal de roep om strengere wapenwetgeving in de Verenigde Staten weer klinken. De recente geschiedenis leert dat dat waarschijnlijk weinig zal uithalen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden