Noord-Ierland

Politici van Noord-Ierland hebben nog één weekend om tot elkaar te komen

De Britse staatssecretaris van Iers zaken Julian Smith op een basisschool in Moira, vlakbij Belfast. Beeld AFP

Na drie jaar politieke stilstand is er een akkoord tussen de Noord-Ierse partijen. Nu moet dat nog worden ondertekend.

Het is genoeg geweest. Als de ruziënde Noord-Ierse parlementariërs elkaar dit weekend niet weten te vinden, dan komen er nieuwe verkiezingen. De Britse staatssecretaris van Ierse zaken, Julian Smith, moest vrijdagochtend echt dreigende taal bezigen om de Noord-Ierse politici van de ernst van de situatie te overtuigen. Het is nú ophouden met ruziën, of een onzekere toekomst voor zowel Noord-Ierland als de politici zelf.

Een volle drie jaar lang stond het statige parlementsgebouw dat vanaf een heuvel over Belfast uitkijkt, leeg. De vergaderzalen bleven ongebruikt, in de kantine lunchten toeristen in plaats van politici. Want de politici hadden zo’n ruzie dat ze waren opgehouden te reizen naar Stormont, zoals het parlementsgebouw heet. Maar intussen kregen de parlementariërs wel gewoon hun vergoeding.

Zelf vonden ze dat best redelijk, want ze bleven per slot van rekening wel politici. Ze bleven naar partijbijeenkomsten gaan en naar de kiezers luisteren. Maar die kiezers kregen er hoe langer hoe meer genoeg van, want er gebeurde intussen niets om hun problemen op te lossen.

Geen overlegpartner

Ook de republiek Ierland had er last van. Die wilde overleg over nieuwe, betere en bredere wegen van zuid naar noord, over gezondheidszorg aan deze en gene zijde van de grens en over verbetering van de spoorlijn, maar had geen overlegpartner. Dat gold ook voor Londen.

Na de Britse verkiezingen kwam er schot in de zaak. De nieuwe regering-Johnson heeft met de Europese Unie afgesproken dat er een douanegrens komt tussen het Britse en het Ierse eiland, waar de meeste Noord-Ieren erg ontevreden over zijn. Zij vrezen heel veel bureaucratische regels.

Twistpunten

Nu dat vooruitzicht dichterbij komt, wordt het belangrijker om weer een werkende Noord-Ierse regering te hebben. Bovendien raakte de Noord-Ierse DUP zijn status als gedoogpartner van de regering in Londen kwijt. Die partij zong daardoor meteen in Belfast ook een toontje lager.

De afgelopen weken werd de vastgelopen onderhandelingen nieuw leven ingeblazen. Nu ligt er een akkoord waarover alle vijf partijen nog een beetje twijfelen. Het is een compromis waar Londen als smeermiddel wat extra geld bij gaf – zo kon de angel uit een paar belangrijke twistpunten worden gehaald, zoals de positie van de Ierse taal, het Gaelic, op scholen.

Nu is het zaak dat de politici daadwerkelijk naar het parlement komen om hun handtekening te zetten. Parlementsvoorzitter Robin Newton heeft al gezegd dat hij klaarstaat om het parlement opnieuw te openen. Het enige wat hij nodig heeft, is een verzoek daartoe van de politieke partijen. Voorlopig zijn de betrokken partijen nog druk in intern overleg.

Lees ook:

Een nederlaag voor de DUP: abortus mag voortaan in Noord-Ierland

De Noord-Ierse protestantse partij DUP heeft het zwaar te verduren. Alsof het nog niet erg genoeg is dat Boris Johnson zonder hun steun zijn brexitplannen doorzet, is nu ook nog abortus gelegaliseerd.

Noord-Ierland voelt zich verraden door ‘vriend’ Boris Johnson

In Belfast en omstreken drong de afgelopen week de reikwijdte van Boris Johnsons brexitdeal door. Het arme landsdeel Noord-Ierland, instabiel als altijd, voelt zich in de steek gelaten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden