Verkiezingen Polen

Polen moeten in mei gewoon naar de stembus

PiS-leider Jaroslaw Kaczynski and Polish en premier Mateusz Morawiecki overleggen met elkaar tijdens een zitting van het Poolse parlement over de maatregelen in verband met het coronavirus.. Beeld REUTERS
PiS-leider Jaroslaw Kaczynski and Polish en premier Mateusz Morawiecki overleggen met elkaar tijdens een zitting van het Poolse parlement over de maatregelen in verband met het coronavirus..Beeld REUTERS

De Poolse regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag de kieswet aangepast: 60-plussers en mensen in quarantaine mogen per post stemmen.

Ekke Overbeek

Deze maatregel moet ervoor zorgen dat de presidentsverkiezingen op 10 mei doorgaan. “Er is geen reden om de verkiezingen uit te stellen”, aldus PiS-leider, Jaroslaw Kaczynski.

Dit plan stuit op een golf van protest. De presidentskandidaat van de grootste oppositiepartij riep op tot een boycot van de mei-verkiezingen: “Het is misdadig om mensenlevens te riskeren bij het organiseren van presidentsverkiezingen”, aldus Malgorzata Kidawa-Blonska.

Het coronavirus is met enige vertraging in Oost-Europa gearriveerd, maar ook in Polen stijgt het aantal zieken en doden nu snel. De officiёle teller stond zondag op respectievelijk 1717 en 19. In de media verschijnen berichten over gevallen die niet worden meegeteld en over ziekenhuizen die de werkdruk niet meer aankunnen.

Het openbare leven ligt grotendeels plat. Mensen mogen hun huis niet uit, behalve voor boodschappen, of om naar hun werk te gaan. Groepjes van meer dan twee personen zijn verboden.

De verkiezingscampagne werd twee weken geleden al stopgezet. Enkele kandidaten konden zich niet registreren, omdat ze het inzamelen van handtekeningen onder hun kandidatuur moesten staken. De enige kandidaat die volop in de media verschijnt, is de zittende president, Andrzej Duda. Duda is nauw gelieerd aan regeringspartij PiS.

Volgens de Poolse grondwet mag de kieswet uiterlijk zes maanden voor verkiezingen worden gewijzigd. Polen in het buitenland zijn door coronamaatregelen uitgesloten van deelname aan verkiezingen in mei. Zestigplussers daarentegen krijgen het privilege veilig vanuit huis te stemmen. In deze leeftijdsgroep zijn PiS en haar presidentskandidaat het populairst.

De Senaat, waar PiS geen meerderheid heeft, wil de wetsverandering afwijzen. Maar de PiS-meerderheid in de Sejm kan dit oordeel naast zich neerleggen. Daarna moet alleen president Duda de wet nog ondertekenen.

Lees ook:

Gemuilkorfde Poolse rechters krijgen steun van collega’s in Europa

Zaterdag demonstreerden Poolse rechters tegen het inperken van de rechterlijke onafhankelijkheid. Een groepje Nederlandse rechters liep mee in de ‘mars van duizend toga’s’.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden