Gevechtsvliegtuigen

Polen levert ‘binnen enkele dagen’ Mig-straaljagers aan Oekraïne

Twee Mig-gevechtsvliegtuigen tijdens een Navo-oefening in Polen.  Beeld AFP
Twee Mig-gevechtsvliegtuigen tijdens een Navo-oefening in Polen.Beeld AFP

Polen levert ‘binnen enkele dagen’ vier Mig-gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne. De Poolse president Duda heeft dat donderdag bevestigd.

Eric Brassem

De geruchten deden al enkele dagen de ronde, maar nu is het zeker. Polen zal Oekraïne de komende dagen vier Mig-29 gevechtsvliegtuigen leveren. De toestellen ‘zijn gereed voor gebruik', aldus de Poolse president Andrzej Duda. Er zullen meer exemplaren volgen.

De bondgenoten van Oekraïne hebben nog niet eerder gevechtsvliegtuigen geleverd, hoewel het land daar al om vraagt sinds het uitbreken van de oorlog met Rusland, ruim een jaar geleden. Polen was, samen met Slowakije, van meet af aan warm voorstander van de levering van Migs. In totaal heeft Polen volgens Duda tien tot twintig Mig-29 toestellen in bezit.

Slowakije heeft knoop nog niet doorgehakt

De afgelopen dagen lieten Poolse regeringsvertegenwoordigers al weten dat het leveren van de Migs een kwestie van tijd was. Daarbij werd steeds benadrukt dat Polen dat in samenwerking met andere bondgenoten van Oekraïne zou doen. Details daarover werden niet bekendgemaakt. Slowakije lijkt de knoop nog niet te hebben doorgehakt.

Andere Navolanden hebben nog geen toezeggingen over gevechtsvliegtuigen gedaan. De Poolse premier Morawiecki zei eerder deze week dat zijn land overweegt ook Amerikaanse F-16's van de Poolse luchtmacht aan Oekraïne te leveren. Deze toestellen worden beschouwd als superieur aan Migs.

De Migs waarover Polen en Slowakije beschikken, zijn een erfenis uit de tijd dat de landen lid waren van het Warschaupact. Ook Oekraïne, dat deel uitmaakte van de Sovjet-Unie, heeft ze in zijn vloot. Oekraïense piloten hoeven er dus niet of nauwelijks voor getraind te worden.

Vrees voor escalatie

In eerdere plannen, waarover aan het begin van de oorlog gesproken werd, zouden Polen en Slowakije F-16's geleverd krijgen, in ruil voor de Migs die ze wilden doorleveren aan Oekraïne. Ook Bulgarije was in beeld, maar in dat land is de regering gevallen.

De VS waren destijds geen voorstander van dat idee. Veel bondgenoten vreesden escalatie van de oorlog. Sindsdien is de discussie rond de levering van zware wapens en Ruslands (vermeende) ‘rode lijnen’ geluwd, maar zeker niet verstomd. Zo weigeren de VS bij de Himars-raketinstallaties geen raketten waarmee Oekraïne ver over de Russische grens kan reiken.

Met gevechtsvliegtuigen kan Oekraïne in principe doorvliegen tot Moskou. Naast zorgen over escalatie werd nog een bezwaar geuit: de Mig-toestellen zijn toegerust met Navo-technologie, die niet in handen van de Russen mag vallen. De apparatuur zou voor leverantie uit de toestellen moeten worden gehaald.

Lees ook: Blik op het front: Waarom heeft Oekraïne Mig-toestellen nodig?

De levering van MiG-29 gevechtsvliegtuigen stuit op politieke bezwaren. Dick Zandee, defensiespecialist van Instituut Clingendael, legt uit waarom Oekraïne ze zo graag wil hebben.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden