Ontbossing

Polen gaat weer kappen in het oerbos

Een vrachtwagen beladen met boomstammen in het Bialowieza bos in Polen. Beeld Reuters
Een vrachtwagen beladen met boomstammen in het Bialowieza bos in Polen.Beeld Reuters

Polen wil de houtkap in een oerbos hervatten. De plannen zijn omstreden. Het Europees Hof van Justitie verklaarde de kap in 2018 nog illegaal.

Maurits de Liefde

Het rooien van bomen in het Woud van Bialowieza wordt al langere tijd betwist. De discussie raakte echter in een stroomversnelling toen de rechts-conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) na haar verkiezingsoverwinning in 2015 besloot de houtkap te verdrievoudigen.

Dat leidde tot veel kritiek. Het woud is immers een van de laatste stukken oerbos in Europa en staat op de werelderfgoedlijst van Unesco en op de Europese lijst van beschermde Natura 2000-gebieden. Het gebied, dat een grootte heeft van de provincie Utrecht, herbergt daarnaast bijzondere diersoorten, zoals de bizon.

Schorskever

De Poolse regering acht houtkap echter noodzakelijk om paden vrij te maken en bomen te beschermen tegen een schorskever, ook bekend als de letterzetter. Dat laatste argument werd in 2016 en 2017 al aangedragen, wat leidde tot protesten van milieuorganisaties. Zij verschansten zich in het bos om verdere kaalslag te voorkomen. De organisaties verdenken de Poolse regering ervan enkel te handelen uit winstbejag.

Uit vrees voor verdere ontbossing spande de Europese Commissie in 2017 een rechtszaak aan tegen Polen. Een jaar later beoordeelde het Europees Hof de Poolse onderbouwing als onvoldoende. De bestrijding van de letterzetter zou te weinig afgewogen zijn tegen de schadelijke nevengevolgen van de kap.

Sancties dreigen

In februari dreigde de Europese Commissie Polen met financiële sancties, wanneer het land de uitspraak van het Europees niet zou respecteren. Edward Siarka, de Poolse viceminister van klimaat en milieu, zei dinsdag op een persconferentie echter dat de nieuwe houtkapquota het vonnis van het Europees Hof niet ondermijnen. Zo wordt er in bepaalde delen geen hout gekapt totdat het paarseizoen van de vogels voorbij is en worden er geen bomen gekapt die ouder zijn dan honderd jaar.

Desondanks vrezen milieuactivisten dat de houtkap zich zal uitbreiden naar andere delen van het tussen Polen en Wit-Rusland grenzende bos. ‘Een klap in het gezicht’ noemde Adam Bohdan van de milieuorganisatie Wild Polen (Dzika Polska) de aankondiging van de Poolse regering.

Net als in 2017 zullen milieuactivisten hun onvrede uiten over deze plannen. Er stond al een demonstratie gepland voor eind maart, tegen de algehele houtkap in Poolse bossen, die benut zal worden om het nieuwe besluit van de Poolse regering stevig te bekritiseren.

Lees ook:

Hoe de ‘ecofreaks’ de strijd om het Poolse oerbos wonnen

De Poolse regering moet van het Europees Gerechtshof stoppen met het kappen van hout in het woud van Bialowieza, het laatste laagland-oerbos in Europa. In het activistenkamp aan de rand van het natuurgebied wordt het gevierd als overwinning, maar ze verlaten hun post niet.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden