Parlementaire rede
Poetin schuift kernwapenverdrag New Start aan de kant
In een toespraak tot het parlement heeft de Russische president Vladimir Poetin het New Start-verdrag over wapenbeheersing opgeschort.
Veel oud zeer en bekende litanieën passeerden de revue in de bijna twee uur durende, parlementaire rede die de Russische president Vladimir Poetin dinsdag afstak. Meest opvallend was de passage waarin hij zei dat hij zich ‘gedwongen’ zag om het New Start-verdrag over beperking van het aantal strategische kernwapens op te schorten.
Die mededeling was een bevestiging van de feitelijke situatie. Eerder deze maand klaagde de Navo al dat Rusland zich niet houdt aan de afspraak om inspecties toe te staan, en ook overleg weigerde. Een oproep van de Navo aan Moskou om zich aan de afspraken te houden bleef tot dinsdag onbeantwoord.
De argumenten waarom Rusland zich voorlopig niet zal houden aan de verdragsverplichtingen verpakte Poetin in een verwijt over kwade westerse bedoelingen. Volgens de president heeft de Navo Oekraïne geholpen bij aanvallen met drones op Russische vliegbases, waar strategische bommenwerpers zijn gestationeerd die uitgerust kunnen worden met kernwapens.
De Verenigde Staten hebben altijd ontkend Oekraïne bij aanvallen op Russisch grondgebied te assisteren. Volgens Poetin is dat dus wel gebeurd: “En nu willen ze onze defensiefaciliteiten inspecteren?”
Dreigement met kernwapens
Evenals in eerdere toespraken uitte Poetin ook een verhuld dreigement met kernwapens. Hij zei dat hij onlangs een decreet had ondertekend om nieuwe ‘strategische systemen op de grond’ gevechtsklaar te maken. “Willen ze daar ook hun neus in steken?”, vroeg Poetin retorisch.
Met zijn vage omschrijving van ‘nieuwe systemen’ was Poetin minder direct dan bij eerdere dreigementen. In september waarschuwde hij nog dat hij ‘alle middelen die tot onze beschikking staan’ zou inzetten ter verdediging van ‘Russisch grondgebied’, waarmee hij ook leek te doelen op de illegaal door Rusland geannexeerde Oekraïense gebieden.
In een reactie noemde de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Antony Blinken Poetins terugtrekking uit het New Start-verdrag ‘zeer betreurenswaardig en onverantwoordelijk’. De wereld wordt hierdoor gevaarlijker, zei Navo-chef Jens Stoltenberg, die Poetin opriep zijn besluit te heroverwegen.
Poetin beschuldigde ‘sommige mensen’ in Washington ook van plannen om proeven met kernwapens te hervatten, ondanks het overeengekomen verbod daarop. “Als de Verenigde Staten proeven uitvoeren, dan zullen wij dat ook doen”, zei Poetin.
Gijzelaars van westerse meesters
Over de oorlog in Oekraïne zei Poetin dat die was veroorzaakt door westerse ‘elites’, die ‘een lokaal conflict de fase van een wereldconflict hebben binnengetrokken’. “Ik heb al vaak gezegd dat het volk van Oekraïne de gijzelaars zijn geworden van het regime in Kiev en hun westerse meesters.”
Niels Drost, verbonden aan Instituut Clingendael, noemt het opvallend dat Poetin het eigenlijk nauwelijks heeft gehad over de invasie, of de ‘speciale militaire operatie’ zoals hij het nog steeds noemt. Drost: “Dat komt natuurlijk omdat er voor Poetin nu bijzonder weinig te vieren valt. Hij bedankte wel de soldaten, en alle artsen en docenten die naar het front zijn gegaan. Maar hij zei niets over zijn visie, of het eindpunt van de strijd.”
Poetin richtte zich vooral op Russisch publiek. Hij verzekerde de verzamelde parlementsleden dat de westerse sancties falen. Hij riep zakenlui op te investeren in eigen land, in plaats van in het Westen. “Proberen om met uitgestrekte hand rond te rennen, te kruipen en te bedelen om geld, heeft geen zin.”
‘Perversie en het misbruik van kinderen zijn tot norm verklaard’
Verder diste de president veel oude grieven op over het gedegenereerde Westen. “Kijk naar wat ze doen met hun eigen volken: de verwoesting van het gezin, de culturele en nationale identiteit. Perversie en het misbruik van kinderen zijn tot norm verklaard.”
Ook zette hij Rusland neer als hoeder van christelijke waarden. “Ze vallen constant onze cultuur aan, waaronder de Russisch-orthodoxe kerk”, zei Poetin over het Westen. Daar worden ‘priesters gedwongen tot het zegenen van huwelijken van homoseksuelen’, zei Poetin. “De Anglicaanse kerk overweegt om het idee van een genderneutrale God door te voeren. Miljoenen mensen in het Westen begrijpen dat ze naar een waarlijke spirituele catastrofe worden gevoerd.”
Wat is New Start?
Het New Strategic Arms Reduction Treaty (Start) is het laatste verdrag waarmee Rusland en de VS hun kernwapens beperkten. Het New Start-verdrag gaat over kernwapens voor de lange afstand. In 2019 schrapte president Trump het INF-verdrag, over kernwapens voor de middellange afstand.
New Start stamt uit 2010 en werd aangepast in 2021 met een looptijd tot 2026. Het bepaalt dat ieder 1550 kernkoppen mag hebben. Het verdrag limiteert ook het aantal intercontinentale ballistische raketten, bommenwerpers en lanceerinrichtingen. In de vorige eeuw hadden de Russen nog 40.000 kernraketten en de Amerikanen 24.000.
Poetin wil dat ook de Britse en Franse kernraketten worden meegeteld. Daar voorziet het verdrag niet in, en evenmin in een ‘opschorting’, zoals Poetin nu heeft afgekondigd.
Te vrezen valt voor een nieuwe wapenrace, ook met de kernmachten China en India. De wederzijdse wapeninspecties, bedoeld als vertrouwenwekkende maatregelen, zijn nu ook van de baan. Die lagen al stil sinds 2020, door de corona-epidemie en omdat Rusland dwarslag.
Lees ook:
Nieuwe koude oorlog: ook de wapenwedloop is terug van weggeweest.
Dreigen met het opzeggen van het kernwapenverdrag tussen Rusland en de VS past in het buitenlandbeleid van Donald Trump. Vier vragen en antwoorden over het naderend einde van het INF-verdrag.