Oorlog in Oekraïne

Poetin kondigt gedeeltelijke militaire mobilisatie af: ‘Het Westen wil ons land vernietigen’

Vladimir Poetin in zijn toespraak tot het volk. Beeld AP
Vladimir Poetin in zijn toespraak tot het volk.Beeld AP

De Russische president Vladimir Poetin heeft een gedeeltelijke militaire mobilisatie afgekondigd.

Redactie Trouw

Dat betekent onder meer dat reservisten worden opgeroepen voor militaire dienst. Dat heeft hij volgens het Russische staatspersbureau TASS woensdagochtend bekendgemaakt in een toespraak tot het volk.

“Het Westen wil ons land vernietigen”, zei Poetin. Volgens hem heeft het Westen geprobeerd om Oekraïners tot kanonnenvoer te maken en wilde het geen vrede tussen Oekraïne en Rusland. Om Rusland te beschermen wordt woensdag al overgegaan op gedeeltelijke mobilisatie. De regering moet volgens Poetin extra geld beschikbaar stellen voor de wapenproductie.

Donbas ‘bevrijden’

De president herhaalde dat hij de Donbas, bestaande uit de Oost-Oekraïense regio’s Donetsk en Loehansk, wil ‘bevrijden’. Russische troepen vielen Oekraïne eind februari binnen om naar eigen zeggen inwoners van die gebieden te beschermen en Oekraïne te ‘denazificeren’. Volgens Poetin mogen deze mensen niet in de steek worden gelaten en willen ze zelf niet onder ‘neo-nazi’s’ vallen.

Poetin leek daarnaast zijn steun uit te spreken voor de referenda die komende week worden gehouden in vier bezette gebieden in Oekraïne, waarbij inwoners antwoord moeten geven op de vraag of hun regio bij Rusland moet gaan horen. Naast de zelfverklaarde volksrepublieken Donetsk en Loehansk van pro-Russische separatisten gaat het om bezette delen van de regio’s Cherson en Zaporizja.

Personeelstekort in het leger

Grote westerse landen hebben al laten weten de uitkomst van de ‘schijnreferenda’ niet te erkennen. Als Rusland de gebieden annexeert, zou dat betekenen dat er gevochten wordt op Russisch grondgebied; reden voor Poetin om een mobilisatie af te kondigen. Deskundigen denken zelfs dat hij een Oekraïense aanval op de nieuwe Russische gebieden zou kunnen aangrijpen om te dreigen met het gebruik van nucleaire wapens.

De afgelopen weken is de roep op de Russische staatstelevisie om een mobilisatie steeds luider geworden. Oekraïne is bezig met een tegenoffensief en heeft met name in de regio Charkov veel terrein gewonnen. Het Russische leger kampt met een groot personeelstekort in Oekraïne, maar omdat Poetin steevast sprak van een ‘speciale militaire operatie’ in plaats van een oorlog kon hij geen beroep doen op dienstplichtigen en reservisten.

Lees ook:
‘Poetin heeft een mobilisatie eerder nooit aangedurfd. Dat was niet voor niets’

Een kat in het nauw zag Ruslandkenner Laura Starink toen ze president Vladimir Poetin zag speechen. ‘Maar dat wil niet zeggen dat het ongevaarlijk is.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden