Arrestatiebevel

Poetin hoeft niet voor arrestatie te vrezen in Hongarije

De Russische president (links) met de Hongaarse premier Viktor Orbán in oktober 2019.  Beeld AFP
De Russische president (links) met de Hongaarse premier Viktor Orbán in oktober 2019.Beeld AFP

De Hongaarse regering weigert uitvoering te geven aan het arrestatiebevel van het Strafhof tegen Poetin.

Ghassan Dahhan

Hongarije zal de Russische president Vladimir Poetin niet arresteren als hij voet op Hongaarse bodem zet. Dat zei de stafchef van de Hongaarse premier Viktor Orbán donderdag. Tegen Poetin is een arrestatiebevel uitgevaardigd door het Internationaal Strafhof (ICC) vanwege oorlogsmisdrijven in Oekraïne.

Orbans stafchef Gergely Gulyas zei dat het Statuut van Rome, het verdrag ter oprichting van het Internationaal Strafhof en dat is ondertekend door Hongarije, niet is ingebouwd in het Hongaarse rechtssysteem. “We kunnen verwijzen naar de Hongaarse wet en op basis daarvan kunnen we de Russische president niet arresteren.” Ook zei Gulyas dat de Hongaarse regering geen standpunt had ingenomen over het arrestatiebevel.

Op de opstelling van Hongarije, dat ook lid is van de EU en de Navo, klinkt steeds meer kritiek in het Westen. Boedapest keerde zich onder meer tegen de instelling van sancties tegen Rusland en ligt ook dwars bij de toetreding van Finland en Zweden tot de Navo.

Deporteren van kinderen

Volgens het Strafhof is president Poetin verantwoordelijk voor het onwettelijk deporteren van kinderen en het overbrengen van hen van Oekraïens grondgebied naar Rusland.

De kans dat Poetin op korte termijn gearresteerd wordt, is klein. Rusland, dat niet is aangesloten bij het ICC, ontkent de beschuldigingen en beweert dat het deporteren van Oekraïense kinderen naar Rusland een ‘humanitaire’ daad is en bedoeld is om hen te beschermen. Rusland zegt dat het arrestatiebevel van geen betekenis is.

Deze week werd het arrestatiebevel ook ondergraven door het bezoek van de Chinese leider Xi Jinping aan Poetin. Ook hij verwierp het besluit van het ICC om vervolging in te stellen tegen de Russische president

Dubbele maatstaven

Andere landen, die op goede voet staan met Rusland en aangesloten zijn bij het ICC, zoals Zuid-Afrika, worstelen met het arrestatiebevel tegen Poetin. In augustus is het land de organisator van de Brics-conferentie (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika). De regering zegt zich bewust te zijn van haar plicht zich te houden aan verdragen, maar heeft ook bevestigd dat Poetin is uitgenodigd voor de top.

De Zuid-Afrikaanse minister van buitenlandse zaken, Naledi Pandor, uitte donderdag ook kritiek op het arrestatiebevel tegen Poetin en sprak van “dubbele maatstaven”. Tijdens haar bezoek aan België zei ze: “Er zijn veel landen die betrokken zijn bij oorlogen, invasies, moord en het arresteren van activisten, maar geen van deze landen worden opgeroepen te verschijnen voor het ICC.” Eerder weigerde Zuid-Afrika ook al eens uitvoering te geven aan een arrestatiebevel van het Strafhof – toen ging het om de Soedanese leider Omar al-Bashir.

Lees ook:

Xi laat zien dat Poetin niet alleen op de wereld is

De Chinese president Xi heeft zijn driedaagse bezoek aan Rusland woensdag afgesloten. Grote vraag is nu: gaat hij nog bellen met de Oekraïense president Zelensky?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden