Europees Parlement

Plenaire zitting EU-parlement Straatsburg opnieuw naar Brussel

null Beeld

De plenaire zitting van het Europees Parlement die volgende week in Straatsburg zou plaatsvinden, wordt toch niet in de Franse stad gehouden. Vanwege het coronavirus heeft parlementsvoorzitter David Sassoli moeten besluiten de vergadering toch in Brussel te houden. Hij kwam tot dat besluit na een gesprek met de burgemeester van Straatsburg. Het gebied waarin Straatsburg ligt, is deze week door de Franse autoriteiten namelijk tot ‘rode zone’ verklaard.

In een verklaring zegt Sassoli dat de opflakkering van het virus in het departement Bas-Rhin hem dwingt tot dit besluit over de eerste zitting na het zomerreces. “We zijn bedroefd, maar de verplaatsing zou betekenen dat iedereen bij terugkomst in Brussel in quarantaine zou moeten.” Naast honderden parlementariërs zouden ook hun medewerkers gedwongen zijn thuis te blijven.

De zetel van het Europees Parlement is officieel in Straatsburg, waardoor het parlement verplicht is daar maandelijks plenair te vergaderen. De parlementaire commissies vergaderen in Brussel.

Het is niet voor het eerst dat Straatsburg uit de roulatie valt. Om het risico op verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, werden de plenaire sessies begin maart naar Brussel verplaatst. Maar het is niet de bedoeling dat het parlement nu voor altijd in Brussel zal blijven, ook al lijkt dat soms een stuk handiger.

“We respecteren de afspraken”, aldus Sassoli. “Het is onze wens weer terug te keren naar Straatsburg en we hebben er vertrouwen in dat dit weer mogelijk zal worden.”

De overgrote meerderheid in het parlement is overigens tegen de maandelijkse verhuizing voor vier dagen.

Lees ook:

Bittere pil voor Frankrijk: Straatsburg is niet het centrum van de EU

Het Europees Hof van Justitie bepaalt dat parlementaire stemming in 2017 heus wel in Brussel mocht plaatsvinden. Parijs had nietigverklaring geëist.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden