China

Pleegt China genocide op Oeigoeren? Die vraag verdeelt de Tweede Kamer

Stef Blok, demissionair minister van Buitenlandse Zaken Beeld ANP
Stef Blok, demissionair minister van Buitenlandse ZakenBeeld ANP

D66, Christenunie en GroenLinks willen dat het parlement de wijze waarop China omgaat met de Oeigoeren, bestempelt als genocide, oftewel volkerenmoord. Donderdag moet blijken of de partijen hiervoor een meerderheid in de Kamer krijgen.

Chinese moslims, vooral Oeigoeren, worden in China stelselmatig opgepakt en in werk- en heropvoedingskampen gezet. Uit de Chinese regio Xinjiang kwamen recent, via de BBC, beelden van deze kampen naar buiten. De Oeigoeren zouden daar stelselmatig worden gesteriliseerd en dwangarbeid in de katoenindustrie moeten verrichten. Vanwege deze sterilisatie vinden partijen dat er sprake is van een volkerenmoord. Minister Blok van buitenlandse zaken wil zover niet gaan. Hij schrijft aan de Kamer dat ‘niet vaststaat’ dat het vooropgezette doel van China een volkerenmoord is.

D66-kamerlid Sjoerd Sjoerdsma wil dat China wordt gestraft en pleit ervoor de Olympische Spelen volgend jaar in een ander land te houden. GroenLinks-kamerlid Bram van Ojik noemt dat ‘disproportioneel’. “Als je zo’n zware uitspraak doet, dan moet je er ook niet voor terugschrikken om China zware economische maatregelen op te leggen. Dan gaat het niet om verplaatsing van de Olympische Spelen, maar over bijvoorbeeld geen katoen meer uit die regio importeren.”

Op de vraag of er genocide op de Oeigoeren wordt gepleegd, wordt in westerse landen verschillend gedacht. De VS hebben dat vorig jaar onder voormalig president Trump wel gedaan. Afgelopen week sprak het Canadese parlement ook unaniem over genocide, al heeft het Canadese kabinet deze kwalificatie niet overgenomen. In het Franse parlement was eerder geen meerderheid voor de term genocide. In het genocideverdrag van de Verenigde Naties is vastgelegd dat een land verplicht is maatregelen te treffen zodra het de kwalificatie genocide hanteert.

Lees ook:

Het lot van de Oeigoeren verdient echte aandacht

Eerst waren het de Amerikanen die het woord in de mond namen, maandag volgden de ­Canadezen.

Oeigoeren in China gedwongen tot abortus of het nemen van een spiraal

In de westelijke Chinese regio Xinjiang daalt het aantal geboortes onder Oeigoeren door gedwongen geboortebeperkingen. ‘Dit is deel van een bredere campagne om deze minderheid te onderdrukken.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden