Turkije

Pijn, woede en herinneringen aan zwarte geschiedenis na nieuwe mijnramp in Turkije

De kist met één van de overledenen van de Turkse mijnramp wordt weggedragen. Beeld ANP / EPA
De kist met één van de overledenen van de Turkse mijnramp wordt weggedragen.Beeld ANP / EPA

Bij een explosie in een Turkse mijn zijn vrijdagavond tientallen mijnwerkers omgekomen. Het dodelijke ongeluk roept herinneringen op aan eerdere mijnrampen.

Ingrid Woudwijk

Basaran Aksu, vrijwilliger van de Onafhankelijke Mijnwerkersbond, heeft slechts twee woorden nodig om te beschrijven hoe familieleden zich voelden nadat vrijdagavond een explosie plaatsvond in een mijn in de Turkse stad Amasra: “Pijn en woede.” Aksu was direct na de ramp bij de mijn aanwezig en maakte een emotionele nacht mee met wanhopige kinderen, vrouwen, vaders en moeders die in onzekerheid zaten over hun geliefden onder de grond.

Een dag later kwam meer duidelijkheid. Ten tijde van de ontploffing bevonden zich 110 mijnwerkers onder de grond, meldde minister van binnenlandse zaken Süleyman Soylu, en ten minste 41 van hen zijn om het leven gekomen. 58 mijnwerkers die onder de grond aanwezig waren, konden ontsnappen of werden gered tijdens een grootscheepse reddingsoperatie die de hele vrijdagnacht en zaterdagochtend doorging. Elf gewonde mijnwerkers lagen zaterdag nog in het ziekenhuis. Een aantal van hen is overgebracht naar een ziekenhuis in Istanbul, 280 kilometer ten westen van Amasra.

Naar de oorzaak van de explosie wordt nog onderzoek gedaan, maar eerste berichten van autoriteiten noemen een ophoping van brandbare gassen in de mijn.

‘We willen niet langer dat onze mijnen gebreken kennen’

Naast nabestaanden, collega’s van de omgekomen mijnwerkers en reddingswerkers bezochten verschillende ministers en politici de rampplek. President Erdogan zegde een bezoek aan het zuidoosten van Turkije af en reisde in plaats daarvan naar de mijn om zijn medeleven te betuigen. “We willen niet langer dat onze mijnen gebreken of onnodige risico’s kennen”, zei Erdogan in zijn toespraak, waarbij hij een diepgravend onderzoek aankondigde, net als een financiële tegemoetkoming voor de nabestaanden. “We doen alles wat we kunnen om mijnongelukken achter ons te laten”, zei hij, maar sprak vervolgens ook over zijn geloof in ‘het lot’.

De explosie bracht direct herinneringen terug aan eerdere mijnrampen, waarvan de grootste plaatsvond in 2014 bij mijnwerkersstad Soma, in de westelijke provincie Manisa. Bij een ondergrondse brand in een kolenmijn kwamen toen 301 mijnwerkers om, iets waar Aksu ook meteen aan refereert.

Naast veel verdriet zorgde het drama in Soma ook voor protesten. De woede was enerzijds gericht op de eigenaren van het mijnbedrijf, die werden beschuldigd van nalatigheid, gebrekkige veiligheidsinspecties en slechte arbeidsomstandigheden. Een deel van de boosheid was destijds ook gericht tegen Erdogan, omdat hij het drama had gebagatelliseerd en zei dat dit soort ongelukken nu eenmaal konden gebeuren.

Lees ook:

Erdogan wilde een ‘religieuze generatie’ opvoeden. Wat is daar van terechtgekomen?

In 2012 joeg de diepgelovige Turkse president Recep Tayyip Erdogan veel seculiere Turken op de kast door zijn uitspraak ‘een religieuze generatie op te willen voeden’.Wat is daar tien jaar later van terechtgekomen?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden