In memoriamPhil Spector (1939-2021)

Phil Spector (1939-2021): Hoge pieken, diepe dalen

Phil Spector (recht) en zijn advocaat Roger Rosen tijdens zijn rechtszaak in 2007. Beeld AFP
Phil Spector (recht) en zijn advocaat Roger Rosen tijdens zijn rechtszaak in 2007.Beeld AFP
Peter van der Lint

‘River deep, mountain high’ uit 1966 was het grootste succes van de Amerikaanse muziekproducer Phil Spector. Hij vond het zelf ook zijn allerbeste nummer en schreef het voor Ike en Tina Turner, die er een grote hit mee scoorden. Overdrachtelijk kun je die tekst op het leven van Spector zelf projecteren. Naast de grote successen die hij boekte, ging hij door diepe dalen. Gisteren stierf hij op 81-jarige leeftijd in de gevangenis van Stockton aan de gevolgen van corona.

Spector verbleef in de gevangenis sinds 2009, waar hij een straf van 19 jaar uitzat voor de moord op zijn vrouw, actrice Lana Clarkson. In 2003 zou hij een pistool in haar mond hebben leeggeschoten. Spector, die zich door eerdere uitlatingen tegenover zijn chauffeur uitermate verdacht maakte, heeft de moord altijd ontkend. Hij werd in eerste instantie op borgtocht vrijgelaten (1 miljoen dollar), maar werd zes jaar later door een jury schuldig bevonden aan doodslag.

Excentriekeling, die de meest vreemde conflicten met zijn artiesten had

Spector, die in de jaren zestig en zeventig zijn grootste successen behaalde, stond bekend als een excentriekeling, die de meest vreemde conflicten met zijn artiesten had. Er doen veel verhalen de ronde over die bizarre acties, zoals het achtervolgen van Leonard Cohen met een kruisboog tijdens de opnamen van diens album ‘Death of a Ladies’ Man'.

Spector, die een absoluut gehoor had, was in zijn jonge jaren gitarist in de band The Teddy Bears, maar werd wereldberoemd als producer van voornamelijk singles voor andere artiesten. Hij produceerde muziek voor The Ronettes, The Beatles, John Lennon en George Harrison.

Hij voegde strijkers, piano en klavecimbel toe aan rockmuziek

Hij gold als de uitvinder van de zogeheten wall of sound, de muur van geluid. Daarvoor contracteerde hij grote aantallen musici die de door hem georkestreerde muziek zo vol mogelijk lieten klinken. Hij voegde strijkers, piano en klavecimbel toe aan rockmuziek, wat in die tijd heel vernieuwend en ongebruikelijk was. Groepen als Abba hebben daar later hun voordeel mee gedaan.

Spector werd in 1939 geboren in een Joods gezin in The Bronx in New York. Zijn vader pleegde in 1949 zelfmoord waarna het gezin naar Los Angeles verhuisde. Daar kwam Spector in aanraking met de muziekindustrie. Voor zijn vele bijdragen daaraan werd de producer in 1989 opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.

Lees ook:

Achter een muur van stilte

Producer en liedjesschrijver Phil Spector heeft een invloedrijkere rol gespeeld in de ontwikkeling van de popmuziek dan menig artiest. De excentrieke kluizenaar wordt verdacht van de moord op Lara Clarkson, schreef Trouw in 2003.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden