Daraprim

‘Pharma-bro’ Martin Shkreli moet 64 miljoen dollar winst terugbetalen en krijgt farmaverbod

Martin Shkreli tijdens een hoorzitting van het Amerikaanse huis van afgevaardigden.  Beeld AP
Martin Shkreli tijdens een hoorzitting van het Amerikaanse huis van afgevaardigden.Beeld AP

Martin Shkreli, de controversiële Amerikaanse ondernemer die wereldwijd in opspraak kwam nadat hij de prijs van levensreddende medicijnen opschroefde, moet 64 miljoen dollar aan winst terugbetalen. Ook wordt hij levenslang geweerd uit de farmaceutische industrie.

Redactie Trouw

Na een proces van zeven dagen oordeelde de Amerikaanse rechter dat Shkreli en zijn bedrijf illegaal handelden. De ondernemer, in de media bekend is geworden als ‘pharma-bro’ vanwege zijn provocatieve acties, verwierf een monopolie op het levensreddende medicijn Daraprim en verhoogde de prijs toen van 13,50 dollar naar 750 dollar per pil.

Volgens de rechter was Shkreli het brein achter de praktijken van zijn bedrijf Vyera Pharmaceuticals, dat op illegale wijze probeerde rivalen van de markt probeerde te houden. Tijdens de zitting kwamen ook opnames aan bod waaruit blijkt dat Shkreli zelfs vanuit de gevangenis probeerde een generieke variant van Daraprim te dwarsbomen. Shkreli zit momenteel al een celstraf van twee jaar uit vanwege on-gerelateerde financiële fraude.

‘Amerikanen kunnen opgelucht ademhalen’

De Amerikaanse handelscommissie en zeven andere partijen hadden de zaak tegen Shkreli aangespannen. “Nijd, hebzucht, lust en haat zaaien niet alleen verdeeldheid, maar ze hebben Shkreli en zijn partner ook duidelijk gemotiveerd om de prijs van het levensreddende medicijn op illegale wijze op te schroeven, terwijl levens van Amerikanen in de balans hingen.”

“Maar Amerikanen kunnen nu opgelucht ademhalen: Shkreli is niet langer een ‘pharma-bro’”, stelde openbaar aanklager Letitia James over het verbod voor de ondernemer om deel te nemen aan de farmaceutische sector.

De advocaten van Shkreli hebben nog niet gereageerd op de uitspraak van de rechter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden