Martín Vizcarra

Peruaanse president die beloofde corruptie te bestrijden is nu zelf afgezet wegens corruptie

Een aanhanger van president Vizcarra houdt een blad omhoog met de tekst 'nee tegen de staatsgreep.' Beeld AFP
Een aanhanger van president Vizcarra houdt een blad omhoog met de tekst 'nee tegen de staatsgreep.'Beeld AFP

Martín Vizcarra, de president van Peru, is uit zijn ambt gezet door een overweldigende meerderheid in het congres. Zijn aanhangers spreken van een stille staatsgreep.

Nadat zijn voorganger moest vertrekken wegens een corruptieschandaal, beloofde Martín Vizcarra dat hij er als president alles aan zou doen om het gebrek aan integriteit binnen de overheid te bestrijden. Maar nu, tweeënhalf jaar later, staat de 57-jarige Vizcarra alweer op straat, omdat ook hij zich volgens een grote meerderheid van het congres aan corruptie schuldig zou hebben gemaakt.

Op maandag stemden 105 van de 130 congresleden voor het afzetten van de president. De reden is dat Vizcarra, een onafhankelijk politicus met een centristische agenda, in zijn tijd als gouverneur van de staat Moquegua steekpenningen ter waarde van 540.000 euro zou hebben aangenomen, in ruil voor overheidsfuncties.

President Vizcarra spreekt in Lima de pers toe na zijn afzetting. Beeld CDG/PAC
President Vizcarra spreekt in Lima de pers toe na zijn afzetting.Beeld CDG/PAC

Het Odebrecht-schandaal

Wat de stemming extra pijnlijk maakt voor Vizcarra, is dat hij juist het gezicht was van de anti-corruptiebeweging in Peru. Zijn voorganger, Pedro Pablo Kuczynski, stapte in 2018 op als president nadat hij in opspraak was geraakt door een corruptieschandaal. Kuczynski had vóór zijn presidentschap als politicus geld aangenomen van het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht, en daar vervolgens over gelogen tegen het congres. Ook zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan het kopen van stemmen.

Het was het zoveelste schandaal rondom Odebrecht; ook Kuczynski's voorganger, Ollanta Humala, en diens voorganger, Alan García, werden beschuldigd van betrokkenheid bij corruptie rondom het bedrijf. Ook in de rest van Latijns-Amerika kostte het Odebrecht-schandaal veel politici hun baan.

De anti-corruptieretoriek van Vizcarra sloeg dus aan bij de Peruanen, en hij nam geen halve maatregelen: Odebrecht kreeg een boete van omgerekend 150 miljoen euro, en vorig jaar ontbond hij zelfs het congres omdat het volgens hem zijn anti-corruptiemaatregelen te veel in de weg stond. Ook met het nieuwe congres lag hij vanaf het begin in de clinch. Vorige maand probeerden enkele congresleden Vizcarra al af te zetten omdat hij overheidsgeld zou hebben misbruikt. Die stemming haalde toen geen meerderheid, maar nu kan hij dus alsnog vertrekken.

Vizcarra heeft laten weten zich bij het besluit neer te leggen. Veel van zijn aanhangers verzamelden zich bij het congresgebouw om hun steun te betuigen. Ze verdenken het congres ervan Vizcarra te hebben afgezet omdat ze zich bedreigd zouden voelen vanwege hun eigen corrupte praktijken. Peru-expert Jo-Marie Burt twitterde dat de aantijgingen, hoewel er wel degelijk enige substantie in lijkt te zitten, normaal gesproken nauwelijks erg genoeg zouden zijn om tot afzetting te leiden.

De politieke crisis komt op een slecht moment; Peru is zwaar getroffen door de coronapandemie en is mede daardoor in een economische recessie beland. De volgende presidentsverkiezingen staan gepland op 11 april. Tot die tijd neemt Manuel Merino, voorzitter van het congres, de honneurs waar.

Lees ook:

Ex-president Peru doodt zichzelf bij arrestatie wegens corruptie

De voormalige president van Peru, Alan García, heeft zichzelf door het hoofd geschoten toen de politie bij zijn huis in Lima arriveerde om hem te arresteren in een onderzoek naar omkoping.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden